Ponta: PSD susţine ca ordonanţa 50 să fie în interesul clienţilor băncilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni seară, după şedinţa BPN, că parlamentarii social-democraţi vor susţine în comisiile şi plenul Parlamentului o formă a OUG 50 care să protejeze drepturile clienţilor băncilor.

17 afișări
Imaginea articolului Ponta: PSD susţine ca ordonanţa 50 să fie în interesul clienţilor băncilor

Ponta: PSD susţine ca ordonanţa 50 să fie în interesul clienţilor băncilor (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ponta a spus că PSD înţelege necesitatea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, însă nu înţelege "măsurile greşite şi aberante" ale Guvernului Boc, măsuri "puse pe spinarea FMI".

"FMI poate să ceară orice vrea, dar responsabili în faţa românilor sunt guvernanţii. Decizia noastră în legătură cu OUG 50 este foarte clară, vom lupta în comisii şi în plen pentru drepturile celor care au credite la bănci, pentru că aşa este corect, aşa este normal într-o perioadă de criză. Dacă oamenii suferă în aceeastă perioadă, acelaşi tip de solidaritate şi de sacrificiu trebuie să vină şi din partea instituţiilor financiare", a declarat el.

Preşedintele PSD a catalogat ca un "gest de laşitate şi iresponsabilitate politică" acceptarea de către autorităţiile de la Bucureşti a "orice cere FMI şi să dai vina pe FMI".

"Deciziile în România le iau Băsescu şi Boc iar ei trebuie să răspundă şi în faţa celor care nu mai au bani să plătească creditele la bănci şi în faţa celor cărora le-au tăiat salariile, nu să dea vina pe altcineva", a mai afirmat Ponta.

Surse oficiale au declarat duminică pentru MEDIAFAX că negocierile cu FMI au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi şi nu este exclusă suspendarea acordului.

FMI a propus ca precondiţionalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenţie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea în totalitate a aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare.

Partea română consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.

Guvernul a atras atenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au afirmat sursele.

FMI nu va dicta Parlamentului soluţiile care trebuie găsite pentru OUG 50, dar aceasta va trebui modificată astfel încât să asigure protecţia consumatorului şi să nu cauzeze dificultăţi băncilor, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa BPC, că formaţiunea sa susţine Ordonanţa 50/2010, el apreciind că Guvernul nu trebuie să cedeze presiunilor FMI, fiind necesar să acţioneze în interesul unui număr mare de cetăţeni români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici