Ponta: România a pierdut peste un an la absorbţia fondurilor UE pe Transport din cauza lui Boagiu

România a pierdut peste un an în domeniul absorbţiei fondurilor europene pentru programul Transporturi din cauza incompetenţei fostului ministru Anca Boagiu, afirmă premierul Victor Ponta, adăugând că evită să spună dacă acest lucru s-a întâmplat din "prostie sau corupţie".

442 afișări
Imaginea articolului Ponta: România a pierdut peste un an la absorbţia fondurilor UE pe Transport din cauza lui Boagiu

Anca Boagiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"O să dau mâine o notă a Corpului de Control, să vedeţi cum prin incompetenţă, ca să nu spun prostia sau corupţia doamnei ministru Boagiu, am pierdut un an şi ceva cu Master Plan-ul pe Transporturi, dar sper că în februarie suntem gata cu tot", le-a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

În luna iulie, agenţia MEDIAFAX a prezentat un document în care Comisia Europeană atenţiona Guvernul că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut "peste vară".

Comisia semnala şi lipsa unui Master Plan pe Transport, atrăgându-se atenţia că obiectivul nu va fi luat în discuţie decât atunci când Master Planul va fi finalizat şi că, în plus, există pericolul ca întregul program operaţional preconizat pentru marile proiecte să fie blocat în absenţa acestui plan.

La acel moment, premierul Victor Ponta a afirmat că ştirea incluzând aceste observaţii reprezintă doar "o mică petardă", că el nu a primit vreo scrisoare, că în urmă cu două luni a mai existat o informaţie similară care ar fi fost negată de Comisia Europeană şi că deocamdată este vorba doar de o consultare cu oficialii de la Bruxelles.

Informaţiile au fost confirmate însă ulterior de preşedintele Traian Băsescu, acesta afirmând că Guvernul a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbţiei banilor pentru exerciţiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles şi că trage un semnal de alarmă în acest sens.

Ulterior, premierul Ponta a afirmat că gestul preşedintelui Băsescu de a prezenta public detaliile comunicării neoficiale dintre funcţionari ai CE şi reprezentanţii Guvernului privind negocierile pentru modul de utilizare a fondurilor UE pe 2014-2020 reprezintă un act de subminare a intereselor ţării.

Legat de Master Plan, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu preciza că în anul 2011 ministerul a reziliat primul contract de consultanţă pentru elaborarea Master Planului General de Transport, iar în aprilie 2012 a fost încheiat un alt contract, ale cărui termene sunt respectate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici