Ponta: Trebuie să evităm ca un partid din coaliţie să nu fie de acord cu deciziile Guvrenului

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că a propus formula de restructurare a Guvernului care implică 4 vice-premieri, care să decidă politic înaintea şedinţelor de Guvern, pentru a evita pe viitor situaţia în care un partid din coaliţie să nu fie de acord cu deciziile Cabinetului.

284 afișări
Imaginea articolului Ponta: Trebuie să evităm ca un partid din coaliţie să nu fie de acord cu deciziile Guvrenului

Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"A existat o propunere din partea mea ca prim-ministru ca Guvernul să meargă luni în Parlament cu o nouă formulă guvernamentală, o formulă care să-l includă pe domnul Iohannis ca ministru de Interne şi viceprim-ministru şi, de asemenea, să includă încă trei viceprim-miniştri reprezentând practic toate cele patru partide care formează USL", a spus Ponta.

El a precizat că propunerea sa prevede şi o formă de colaborare în cadrul Guvernului în aşa fel încât înainte de şedinţa de Guvern, alături de el, ca prim-ministru, cei patru veceprim-miniştri să aivă o decizie foarte clară privind lucrurile pe care le discută şi adoptă Guvernul.

Ponta a spus că a propus această fomulă cu 4 viceprim-miniştri "pentru a da mai mare coerenţă actului de gvernare şi pentru a îndepărta lucrurile care, din punctul meu de vedere, ca prim-ministru, nu au funcţionat bine în formula actuală şi anume acea situaţie extrem de neplăcută pentru un Guvern când practic un partid care face parte din coaliţia de guvernare nu este de acord cu deciziile Guvernului".

Ponta a precizat că acest lucru, în care un partid care făcea parte din coaliţia guvernamentală nu a fost de acord cu deciziile Guvernului, s-a întâmplat în trecut.

"S-a întâmplat lucrul acesta, pe viitor trebuie să-l evităm pentru o mai bună coerenţă a actului de guvernare, pentru ca oamenii să ştie foarte clar ce decidem şi, dacă vreţi, şi ca o formă de încredrere între parteneri", a spus Ponta.

El a arătat că a propus ca toate cele patru partide din USL să fie reprezentate la nivel de viceprim-ministru pentru ca în acest fel să existe o solidaritate a partidelor cu Guvernul pe care îl conduce.

"Am considerat extrem de neproductiv să avem în continuare discuţii în care Guvernul adoptă ceva, Guvernul format din liberali, social-democraţi, conservatori şi uneperişti, după care unul din cele patru partide, oricare este acela, să spună că nu e de acord cu ce a decis Guvernul. Aşa nu funcţionează bine lucrurile", a spus Ponta.

El a precizat că ţine foarte mult la ideea de USL şi este dispus să facă toate eofrturile pentru a găsi formula prin care Guvernul să funcţioneze bine, să nu mai aaibă sincope în anul 2014 şi să se poate să existe o responsabilitate comună asupra tuturor deciziilor Guvernului.

"Dacă începem să arucnăm răspunderea de la unii la alţii semănăm cu Conveţia Democratică sau cu Alianţa D.A. şi nu-mi doresc acest lucru. Sunt patru partide, trebuie să răspundă toate de Guvern", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici