Preda despre proiectul privind sistemul de vot uninominal: E un sistem prost, e ştirbită democraţia

Preşedintele PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, a declarat, miercuri, referindu-se la proiectul privind sistemul de vot uninominal, că "este un sistem prost, care ştirbeşte democraţia", însă pentru care a militat şi PDL la un moment dat.

298 afișări
Imaginea articolului Preda despre proiectul privind sistemul de vot uninominal: E un sistem prost, e ştirbită democraţia

Cezar Preda (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"PNL şi PSD, această alianţă socialistă, din patru în patru, schimbă sistemul electoral după cum îi convine. Actualul sistem este produsul PNL susţinut de PSD din 2007, această lege votată ieri (n.r. - marţi) e din nou produsul lor, după patru ani. Ce să pricepem că atunci când nu puteau să intre în Parlament după locul întâi au făcut o lege, acum când cred că ies pe primul loc fac altă lege electorală. Este o situaţie grea pentru democraţia din România, dar ne-am obişnuit să ducem şi să trăim după cum gândesc şi se comportă aşa-zişii politicieni" a spus Cezar Preda.

El adăugat însă că nu vrea să intre "n corul colegilor săi de partid" care critică noul sistem de vot uninominal, pentru că acelaşi sistem a fost promovat şi de PDL.

"Din câte-mi aduc aminte, sistemul ca atare a fost promovat şi de PDL, că a fost promovat în sensul respectării referendumului e o altă problemă. Dar el, ca sistem e unul neprietenos pentru românul obişnuit, a fost promovat şi de partidul meu. E un sistem prost de când a fost înfiinţat şi gândit. E ştirbită democraţia care înseamnă 50 la sută plus 1 din voturi", a mai spus Preda.

Preda s-a referit şi la premierul Victor Ponta despre care a spus că "nu a îmbrăcat haina de prim-ministru, ci se crede încă om politic dâmboviţean", referirindu-se la ieşirea şefului Guvernului, de la începutul săptămânii, când a anunţat că România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 de milioane de euro în acest an şi 1,1 miliarde de euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011.

"Nu a îmbrăcat haina de prim-ministru. Încă se crede un om politic dâmboviţean care se arată la TV şi care face din dezinformare un mod de viaţă. Îl invit să-şi intre în haina de premier, haina seriozităţii şi responsabilităţii a milioane de români", a mai spus Cezar Preda.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

PDL a anunţat că va ataca la Curtea COnstituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL şi votată marţi de către Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici