Predoiu: Există deja Comisia naţională a MCV, trebuie activată

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi că există o Hotărâre de Guvern, care prevede o comisie naţională a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi care e formată din toţi responsabilii din sistemul judiciar şi din sfera executivă, trebuind a fi activată.

262 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Există deja Comisia naţională a MCV, trebuie activată

Cătălin Predoiu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a anunţat miercuri că va cere organizarea unui grup de lucru, care să analizeze în detaliu raportul prezentat de Comisia Europeană. Grupul va trebui să elaboreze un plan de măsuri concrete, pentru aplicarea recomandărilor Comisiei.

Cătălin Predoiu atrage însă atenţia că o comisie similară există deja: "Există o Hotărâre de Guvern, care prevede o comisie naţională a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Am creat această comisie în urmă cu trei ani tocmai pentru a cumula în sânul ei toţi responsabilii din sistemul judiciar şi din sfera executivă, mai mult decât Ministerul Justiţiei, adică e o comisie în care iau loc şefii Parchetului General, CSM, DNA, dar şi ministrul Justiţiei, care prezidează comisia şi ministrul de Interne şi ministrul Afacerilor Externe. Deci am lărgit pe undeva sfera discuţiilor din CSM şi cu alţi membri ai Executivului, tocmai pentru a aduce un suport suplimentar măsurilor din justiţie, de a se discuta acolo chestiunile de care e nevoie şi de a se da răspunsurile la întrebările care vin dinspre sistemul judiciar (...). Or într-adevăr, această comisie trebuie activată, poate că trebuie activată chiar înainte de raport, pentru că raportul se realizează pe baza principiului transparenţei între autorităţile de la Bruxelles şi autorităţile române. Cu alte cuvinte, nu se ia prin surprindere cu nimic Guvernul de la Bucureşti. Înainte de a fi publicat raportul, este transmis şi la Bucureşti. Forma finală, care se publică e trimisă cu două-trei zile înainte, dar anterior au loc contacte, se transmit variante de lucru, se transmit probleme, ministrul Justiţiei merge la Bruxelles, are misiuni de evaluare pe care le primeşte în ţară, deci nu e o chestiune care vine din senin. De la primele semnale negative, de la primele declaraţii care au venit de la Bruxelles, poate că această comisie ar fi trebuit activată şi poate că acolo, în comisie, reprezentanţi ai sistemului judiciar în spatele uşilor închise i-ar fi comunicat Executivului că anumite lucruri nu se fac".

Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu (care a deţinut portofoliul până în 4 mai 2012-n.r.) a declarat la RFI că publicarea unui nou raport în acest an "nu e o decuplare (de Bulgaria), ci de o atenţie specială acordată României, în sens negativ".

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată şi că un nou raport va fi adoptat în acest an.

"Vom continua să monitorizăm situaţia (...) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului", a spus Barroso, care a arătat că prin acest document se va constata dacă autorităţile de la Bucureşti au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.

El a asigurat că va fi monitorizată în continuare "cu mare atenţie" evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România.

"Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimedeze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte", a subliniat Barroso.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici