Prelungirea stării de alertă. Raed Arafat, Nelu Tătaru şi Ionel Dancă anunţă noile măsuri: Obligativitatea măştilor de protecţie / Reglementări importante în domeniul HORECA

Raed Arafat, Nelu Tătaru şi Ionel Dancă anunţă noile măsuri, după şedinţa de guvern.

54455 afișări
Imaginea articolului Prelungirea stării de alertă. Raed Arafat, Nelu Tătaru şi Ionel Dancă anunţă noile măsuri: Obligativitatea măştilor de protecţie / Reglementări importante în domeniul HORECA

 

Cele mai importante declaraţii susţinute

Nelu Tătaru: S-a decis sa se relaxeze unele masuri. S-a luat decizia de a se relua activitatea in salile de fitness. S-a luat decizia relaxarii a tot ce inseamna mall-uri, dar doar de zonele de vanzare. Se redeschid slujbele în interior, se fac in contextul distantarii fizice. Numarul de persoane tine cont de distantarea fizica. S-a luat deciza ca tot ce inseamna sport in aer liber sa se respecte regulile de igiena si distantare. Constientizam si noi ca Guvern ca situatia nu este la final, putem ajunge la o viata cvasinormala daca respectam masurile.

Raed Arafat: Exista motive pentru care s-a prelungit starea de alerta. Am vazut in ultima perioada cresteri care au depasit 300 de cazuri in 24 h. În cadrul prelungii starii de alerta nu se mai regasesc propuneri de achizitii directe.Se va pastra obligativitatea pastrarii mastilor, a triajului epidemiologic, purtarea mastilor in mijloacele de transport in comun. Referitor la calatoriile aeriene, INSP si CNSU vor emite periodic lista tarilor cu care vor fi reluate zborurile sau oprirea zborurilor. INSP va stabili saptmanal lista tarilor cu cre se vor relua zborurile. Urmatoarea evaluare va fi la sfarsitul acestei saptamani.

Reporter: Ati propus prelungirea starii de alerta cu inca 30 de zile. PSD nu este de acord. Ce se va intampla daca vor alege sa voteze doar pentru 15 zile?

Raed Arafat: Exista o nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern, care a fost lucrata de specialisti, care poate sa explice de ce s-a propus prelungirea starii de alerta. Trebuie prelungita starea de alerta în primul rand pentru o buna coordonare. Este necesara prelungirea starii de alerta ca sa putem sa luam deciziile rapid, in privinta izolarii si carantinarii unor locatii, anumitor zone. Una dintre probleme majore pe care le-am vazut a fost detasarea persoanlului, putem sa facem acest lucru in starea de alerta. In starea de normalitate este mai dificil sa faci acest lucru.

Reporter: In ce regim vor fi facute achizitiile?

Nelu Tătaru: Se vor face in limitele legii, nu se mai fac achizitii directe.

Nelu Tătaru: Numirile si eliberarile din functie se vor face de catre autoritatile locale. Maine vor fi publicate toate ordinele.

Reporter: In privinta restaurantelor si teatrelor, de ce nu se deschid?

Raed Arafat: Nu putem relaxa totul de o data, toata lumea doreste ca totul sa fie relaxat, este imposibil. Haideti sa vedem daca alte tari au luat aceste masuri toate de o data. Asta inseamna un numar mai mare de oameni infecatti. Daca se respecta reguilile de igiena vom putea sa relaxam. Nu speculam, o sa vedem ce se va intampla.

Nelu Tătaru: Am ales sa raportam transparet orice deces si caz de infectare. Suntem pe panta descendenta, vom continua cu aceeasi raportare.

Reporter: Legat de cazul bebelusului cu COVID...

Nelu Tătaru: Este o ancheta in desfasurare, urmeaza sa evaluam aceasta ancheta.

Ionel Dancă: Guvernul a adoptat astazi o serie de masuri pentru acordarea a noi facilitati. In domeniul HORECA au fost adoptate două reglemenari importante. Scutirea de plata impozitului pentru o perioada de 90 de zile. Impozitul e un impozit anual si din cuantumul impozitului anul se scade perioada de 90 de zile. Plata acestui impozit se va face pana la data de 25 octombrie 2020. A fost amanat termenul de plata la 25 iulie la 25 octombrie. Operatorii economici care desfasoara activitati pe plaja erau obligati la plata unor taxe de administreare a acestor plaje. Sunt scutiti de una dintre aceste transe. Au fost prelungite unele termene in ceea ce priveste obligatiile de plata. Operatorii economici au beneficiat de posibilitatea suspendarii unor plati. Potrivit noului act normativ periodada pana la care ei beneficiaza de aceasta forma se prelungeste pana la 25 octombrie. Au fost adaugata 2 noi perioade care pot face obiectul acestei bonificatii. Pentru cei care platesc pana la 25 iulie impozitele aferente trimestrului 2 si cei care platesc pana pe 25 octombrie  impozitele aferente trimestrului 3.

Au fost aprobate cheltuielile de capital pentru modernizarea unui numar de 375 de unitati scolare. Prin acest proiect se aloca banii catre autoritatile locale pentru dotarea scolilor fara grupuri sanitare sau modernizarea scolilor. E un proiect important in aceasta perioada. Suntem in analiza cu solicitarile locale in permanenta. Multe dintre chestiuni sunt deja in curs de dezvoltare. Fondul de rezerva a fost folosit in aceasta perioada pentru anumite cheltuieli.

Rectificarea bugetară

Dupa incheierea primului semestru al anului se face propunerea de rectificare bugetara pentru semestrul 2 al anului.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici