Premierul maghiar Viktor Orban şi Elena Băsescu, invitaţi la Universitatea de Vară "Balvanyos"

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Zsolt Semjen, dar şi membri ai PDL, UDMR, PPMT, CNMT sunt invitaţi la cea de-a XXIV-a ediţie a Universităţii de Vară "Balvanyos", de la Băile Tuşnad, care va avea loc în perioada 23-28 iulie.

536 afișări
Imaginea articolului Premierul maghiar Viktor Orban şi Elena Băsescu, invitaţi la Universitatea de Vară "Balvanyos"

Premierul Ungariei, Viktor Orban (Imagine: Balasz Attila/Mediafax Foto)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Zsolt Semjen, ambii din partidul la putere FIDESZ - şi reprezentanţi ai opoziţiei din România - Monica Macovei, Elena Băsescu, Dorin Florea (PDL), Kelemen Hunor, Borbely Laszlo (UDMR), Toro T. Tibor (PPMT), Tokes Laszlo (CNMT) şi Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) sunt invitaţi la cea de-a XXIV-a ediţie a Universităţii de Vară "Balvanyos", de la Băile Tuşnad, din 23-28 iulie.

Reprezentanţii organizatorilor - Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia "A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány" (Fundaţia pentru Minorităţi - n.r.) - au declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească "Balvanyos" îşi propune să promoveze subiecte precum regionalizarea şi autonomia.

"Motto-ul Universităţii de Vară «Balvanyos» din acest an este «Timpul nostru!». Este un moment crucial pentru comunitatea maghiară în acest an, iar regionalizarea va fi unul din principalele subiecte", a declarat Sandor Krisztina, reprezentantă a organizatorilor şi a CNMT.

Potrivit acesteia, Universitatea "Balvanyos" din acest an va constitui cadrul de manifestare al "părerilor contrare" celei guvernamentale, cu privire la regionalizare.

Subiectul va fi primul abordat în cadrul conferinţei, printre invitaţi numărându-se preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea (vicepreşedinte PDL), politologul Valentin Stan şi profesorul unversitar Andrea Carteny, de la Universitatea din Roma. Dezbaterea va fi moderată de politologii Cristian Pârvulescu şi Bakk Miklos, profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Întrebată de ce nu apar mai mulţi reprezentanţi ai USL în dezbaterea vizând regionalizarea, singurul invitat fiind Viorel Hrebenciuc, Sandor Krisztina a spus că, în general, se încearcă şi invitarea unor reprezentanţi ai puterii, însă aceştia "calculează diferit participarea la această universitate", iar acum, când nu mai este campanie electorală şi ar putea să vină mai mulţi, "parcă s-au înstrăinat de această universitate".

"E intenţia noastră să avem o manifestare în care să ne exprimăm opiniile, pentru că opiniile Guvernului deja le cunoaştem din diferite surse. Dar, ştiţi că Universitatea de Vară îşi are şi caracterul ei politic aparte şi cu această ocazie noi chiar vrem să ne spunem părerea. Deci, nu am prea pus mare accent să-i invităm, cei din partea Guvernului şi-au cam spus părerea şi planurile lor", a mai spus Sandor Krisztina.

Ea a adăugat că îşi doreşte ca la această ediţie a universităţii să existe "dezbateri cardinale, cu invitaţi maghiari şi români", subliniind că în ultimii ani dialogul dintre reprezentanţii maghiari din Transilvania şi cei ai statului vecin a depăşit, ca pondere, "dialogul româno-maghiar", cu care au debutat primele ediţii ale Universităţii de la Băile Tuşnad.

În programul Universităţii "Balvanyos" din acest an se mai regăsesc, alături de tema "Regionalizarea României. Regionalism şi/sau interes naţional", subiecte precum "Dreptul de vot fără graniţe", "Simbolurile naţionale maghiare, mândria noastră!", "Anul Autonomiei", "Învăţământul medical în limba maghiară din România", "Miza alegerilor din anul 2014 în Ungaria şi Uniunea Europeană" şi "Iniţiativa cetăţenească europeană despre autonomie".

În ce priveşte subiectul autonomiei, organizatorii au precizat că au invitat experţi din Europa în această problemă, inclusiv reprezentanţi ai catalanilor din Spania şi ai minorităţii suedeze din Finlanda.

În program figurează ca invitaţi şi Andreas Gross, autorul unei recomandări europene care îi poartă numele, în care se susţine autonomia regională ca o modalitate de rezolvare a disputelor etnice, dar şi fostul preşedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek. Organizatorii au precizat că cei doi nu au confirmat încă participarea.

Totodată, la dezbaterea privind "Învăţământul medical în limba maghiară din România" a fost invitat şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, care, însă, a declarat presei că nu va putea participa, întrucât va fi prezent la un alt eveniment.

La deschiderea oficială a universităţii, din 24 iulie, urmează să participe vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt şi preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, în timp ce în ultima zi de dezbateri, 27 iulie, sunt invitaţi premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele CNMT, Tokes Laszlo.

"Vrem să accentuăm în cadrul Universităţii de Vară că noi, fiind cu cetăţenie dublă şi având cetăţenia ungară, trebuie să participăm la alegerile din Ungaria, care se vor desfăşura anul viitor. Atât. În rest, depinde de politicieni", a spus Sandor Krisztina, care a arătat că, în baza parteneriatului şi legăturii constante cu FIDESZ, este firesc să fie mai mulţi invitaţi din acest partid la Universitatea "Balvanyos".

"Dar nu o să găsiţi acolo pliante şi fluturaşi electorali", a conchis aceasta.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat la majoritatea ediţiilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici