Preşedintele Camerei Deputaţilor îl acuză pe Orban că nu a respectat paşii constituţionali: Trebuia să vină cu o formulă de Guvern

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, că premierul desemnat Ludovic Orban trebuia să vină mai întâi cu lista de miniştri şi programul de guvernare, apoi să propună calendarul pentru învestirea Guvernului. El susţine că liderul PNL nu a respectat paşii constituţionali.

733 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei Deputaţilor îl acuză pe Orban că nu a respectat paşii constituţionali: Trebuia să vină cu o formulă de Guvern

Preşedintele Camerei Deputaţilor îl acuză pe Orban că nu a respectat paşii constituţionali: Trebuia să vină cu o formulă de Guvern

„În cursul acestei dimineţi, atât eu, cât şi preşedintele senatului, domnul Meleşcanu, am primit o adresa, o scrisoare din partea domnului ministru desemnat, domnul Ludovic Orban, cu o propunere de calendar. Eu aş dori să fiu foarte bine înţeles, vorbim de formarea guvernului României şi trebuie respectaţi paşii constituţionali care trebuie făcuţi. Cu adevărat nu pot să resping această scrisoare sau să nu iau act de ea, dar nu aceştia erau paşii. Posibil din cauză că n-am avut o întâlnire directă cu domnul prim-ministru desemnat, domnul Ludovic Orban, să fi recurs la această scrisoare cu propunerea de calendar, dar primul pas pe care trebuie să-l facă primul-ministru desemnat este să vină cu formula de guvern şi cu programul de guvernare. Pe urmă atributul calendarului este al BPR, unde normal se va vota şi se va tranşa şi pe urmă vom respecta acest calendar cu audierile şi cu votul”, a spus Marcel Ciolacu, în Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că nu se va prelungi mai mult decât e nevoie calendarul de învestire al Guvernului, însă audierile viitorilor miniştri în comisiile de specialitate ale Parlamentului nu pot fi „doar de formă”.

„Ce vă pot asigura este că nu vom prelungi mai mult decât este nevoie acest calendar, dar cred că şi dumneavoastră şi parlamentarii doresc că aceste audieri să nu fie nişte audieri de formă, nu neapărat nişte audieri cu vendete politice, dar trebuie să fie nişte audieri foarte serioase, pe respectarea constituţiei şi a legilor ţării. Repet, vorbim matur despre un viitor guvern. Sunt una dintre persoanele care după trecerea moţiunii nu consider că suntem într-o criză majoră politică, criză ar deveni în cazul în care acest guvern nu va fi investit”, a adăugat Ciolacu.

Ludovic Orban a depus, joi, la secretariatul Camerei Deputaţilor şi Senatului, propunerea de calendar pentru învestirea Guvernului. Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, pe 29 octombrie va fi audierea miniştrilor în comisii, iar pe 30 octombrie votul de încredere în Plenul comun.

Astfel, potrivit calendarului propus de Ludovic Orban, pe 29 octombrie urmează să fie audierea miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi pe 30 octombrie votul de încredere într-o şedinţă de Plen comun.

„Luni, 28 octombrie-convocarea şedinţei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului
Marţi, 29 octombrie-programarea audierilor miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru
Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00-convocarea şedinţei comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului”, prevede calendarul propus de Ludovic Orban, pentru învestirea Guvernului său.

Taguri:
ciolacu,
orban,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici