Preşedintele Iohannis: Vreau o majoritate matură care să garanteze securitatea naţională. E nevoie de modificarea a 12 legi din domeniul securităţii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că îşi doreşte o majoritate parlamentară matură care să vină lângă şeful statului şi să garanteze securitatea naţională şi statul de drept.

2542 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis: Vreau o majoritate matură care să garanteze securitatea naţională. E nevoie de modificarea a 12 legi din domeniul securităţii

Preşedintele Iohannis: Vreau o majoritate matură care să garanteze securitatea naţională şi statul de drept

El a subliniat că nu este bine nici ca serviciile secrete să se implice în politică, nici ca acestea să fie politizate.

''Pentru ca serviciile secrete să îşi facă treaba bine şi pentru ca politicienii să îşi facă treaba bine este important să trasăm cel puţin două linii roşii. Una se referă la felul cum se relaţionează serviciile secrete la politicieni, la politică. Sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea e că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică. Cealaltă, a doua linie roşie, trebuie să definească cât de mult şi cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună'', a atenţionat Iohannis.

Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic, a adăugat preşedintele, menţionând că ''nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor''.

''Pentru a avea un astfel de control parlamentar, este nevoie de negocieri puternice, între Putere şi Opoziţie. Este nevoie să se implice şi unii, şi alţii, în aceste comisii, fiindcă o dată sunt unii la Putere, peste câţiva ani sunt alţii la putere, dar serviciile secrete rămân, procedurile rămân şi, în definitiv, cred că toţi românii îşi doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse şi să garanteze partea lor de securitate naţională. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuţie noul Parlament şi să le lămurească'', a accentuat el.

Iohannis a atras atenţia că este nevoie să fie îmbunătăţite 12 legi din domeniul securităţii naţionale, jumătate dintre ele fiind legate de serviciile secrete.

În acest context el a făcut un apel către majoritate să vină lângă el.

''Avem o nouă majoritate în Parlament. Această nouă majoritate are, evident, un rol foarte important: rolul hotărâtor în felul cum se abordează aceste chestiuni legate de securitatea naţională. Această majoritate cred că va trebui să dovedească în această speţă, a securităţii naţionale, şi în cealaltă mult discutată şi mult zvonită în ultimele zile, a amnistiei şi a graţierii. Va trebui să dovedească dacă este matură această nouă majoritate sau mai are de lucru. Măsura maturităţii noii majorităţi parlamentare va fi felul cum abordează legislaţia în domeniul securităţii naţionale, inclusiv al serviciilor secrete şi al legilor justiţiei, în special o posibilă abordare legislativă de tip amnistie şi graţiere. Ce fel de majoritate vom avea încă nu ştim'', a spus Iohannis.

El a apreciat că deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic.

''Şi-au impus câţiva şefi de comisii, şi-au votat câteva promisiuni populiste din campanie. Dar asta a fost uşor. Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorităţii, indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi sau vom avea o majoritate matură, care înţelege că România este numai una şi care va veni lângă preşedinte pentru ca, împreună, să garanteze securitatea naţională, statul de drept şi împreună să dovedim că România este sigură pentru cetăţenii ei şi este o naţiune puternică în corul celorlalte naţiuni. Eu îmi doresc a doua variantă, o majoritate matură. O aştept'', a încheiat şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici