Preşedintele României şi premierul Poloniei au discutat despre creşterea investiţiilor înte cele două ţări

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Poloniei Mateusz Morawiecki au discutat, miercuri, la Cotroceni, despre consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două state, agenda regională, europeană şi de securitate. Cei doi au evidenţiat potenţialul de creştere a investiţiilor reciproce.

96 afișări
Imaginea articolului Preşedintele României şi premierul Poloniei au discutat despre creşterea investiţiilor înte cele două ţări

Klaus Iohannis şi premierul polonez Mateusz Morawiecki au discutat despre creşterea investiţiilor înte România şi Polonia

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, pe prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta din urmă a efectuat-o la Bucureşti.

Discuţiile cu premierul polonez au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două state, agenda regională, europeană şi de securitate.

"Preşedintele României a salutat prezenţa în ţara noastră a Prim-ministrului polonez în contextul celebrării în acest an a unui secol de relaţii diplomatice bilaterale, a unui deceniu de Parteneriat Strategic între România şi Polonia, precum şi a 30 de ani de regim democratic. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale, confirmat şi de contactele frecvente la nivel politic. Cei doi interlocutori şi-au exprimat angajamentul pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, salutând tendinţa pozitivă înregistrată în sfera cooperării economice şi evidenţiind potenţialul important de creştere care trebuie valorificat în continuare, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile reciproce", arată Administraţia Prezidenţială.

Referitor la agenda europeană, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că anul 2019 este un reper important, atât prin tranziţia între ciclurile instituţionale şi legislative, dar şi prin modul în care statele membre ale Uniunii şi-au asumat liniile de acţiune pentru succesul proiectului european pe termen mediu şi lung.

"În acest context, Preşedintele României a menţionat că ţara noastră susţine pe deplin priorităţile convenite în Agenda Strategică a UE pentru perioada 2019-2024, punctând, în acelaşi timp, importanţa transformării acestora în acţiuni şi rezultate concrete în beneficiul cetăţenilor europeni. Cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că România susţine un buget ambiţios, cu alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, care să ofere un răspuns adecvat şi la noile provocări la nivelul UE. În opinia Preşedintelui României, promovarea creşterii economice inclusive şi durabile va contribui la asigurarea unei convergenţe reale în cadrul Uniunii", conform sursei citate.

În ceea ce priveşte retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Iohannis a subliniat că prioritatea principală a României este protejarea drepturilor cetăţenilor români din Regatul Unit, "obiectivul fiind acela ca efectele negative să fie reduse cât mai mult posibil, indiferent de scenariul Brexit-ului", mai transmite Administraţia de la Cotroceni.

"Având în vedere relevanţa domeniului securităţii ca pilon principal al Parteneriatului Strategic, Preşedintele României a evidenţiat participarea încrucişată, pe teritoriile celor două ţări, cu forţe la structurile aliate înfiinţate în vederea implementării deciziilor NATO, dovedind, astfel, determinarea comună de a participa activ la creşterea securităţii în regiune. Preşedintele Klaus Iohannis a remarcat contribuţia importantă a Formatului Bucureşti (B9), ca platformă regională de dialog şi consultare, la reuşitele din sfera securităţii", mai transmite Preşedinţia.

Klaus Iohannis a salutat "cooperarea excelentă cu partea poloneză care a permis consacrarea Iniţiativei celor Trei Mări ca instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creşterii coeziunii europene şi consolidării legăturilor transatlantice".

Iohannis şi Morawiecki şi-au exprimat viziunile despre Vecinătatea Estică. "În acest context, Preşedintele României a subliniat importanţa continuării sprijinului pentru procesul de reformă şi parcursul european al Republicii Moldova. A fost analizată, totodată, situaţia din Ucraina, fiind reiterată susţinerea pentru eforturile reformatoare ale acestui stat vecin", mai arată sursa menţionată.

Guvernele României şi Poloniei au încheiat şapte memorandumuri de colaborare în domenii precum transporturi, infrastructură, energie, antreprenoriat, comunicaţii şi digitalizare, gestionarea fondurilor europene şi cooperarea pe linia academiilor de poliţie, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Miercuri, la Palatul Victoria, au avut loc consultări interguvernamentale româno-poloneze în vederea consolidării parteneriatului strategic şi a dialogului politic dinamic.

Taguri:
iohannis,
polonia,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici