Preşedintele Vietnamului a demisionat. Acesta a fost acuzat de "încălcări şi nereguli" comise de oficiali aflaţi sub controlul său

Preşedintele Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc, a demisionat după ce Partidul Comunist aflat la putere l-a acuzat de "încălcări şi nereguli" comise de oficiali aflaţi sub controlul său în perioada în care era prim-ministru, a anunţat marţi guvernul.

245 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Vietnamului a demisionat. Acesta a fost acuzat de "încălcări şi nereguli" comise de oficiali aflaţi sub controlul său

Sursa foto: Twitter

Phuc, în vârstă de 68 de ani, care a fost premier în perioada 2016-2021, a deţinut funcţia în mare parte ceremonială de preşedinte timp de mai puţin de doi ani şi este oficialul de cel mai înalt rang vizat de măsurile radicale de combatere a corupţiei luate de partid.
 
Vietnamul nu are un conducător suprem şi este condus oficial de patru "piloni": puternicul secretar al partidului, preşedintele, prim-ministrul şi preşedintele legislativului, potrivit Reuters.
 
„Fiind pe deplin conştient de responsabilităţile sale în faţa partidului şi a poporului, el a depus o cerere de demisie din funcţiile care i-au fost atribuite, de renunţare la slujba sa şi de pensionare", a precizat guvernul în declaraţie, citând puternicul Comitet Central al partidului.
 
Biroul lui Phuc nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii şi nu era clar dacă partidul, care i-a acceptat demisia, a identificat un candidat pentru a-l înlocui.
 
În ultimele săptămâni, s-a speculat pe scară largă că Phuc va demisiona în urma demiterii, în ianuarie, a doi viceprim-miniştri care i-au fost subordonaţi, în condiţiile în care partidul îşi dublează eforturile în cadrul unei campanii anticorupţie de tip "cuptor aprins", condusă de şeful său de lungă durată, Nguyen Phu Trong.
 
Seria de investigaţii şi demiteri semnalează o intensificare a represiunii, în ciuda preocupărilor legate de paralizarea tranzacţiilor de rutină, deoarece oficialii se tem să nu fie implicaţi în anchete.
 
Numai în 2022, 539 de membri de partid au fost urmăriţi penal sau "sancţionaţi" pentru corupţie şi "abateri deliberate", inclusiv miniştri, înalţi funcţionari şi diplomaţi, potrivit partidului, în timp ce poliţia a investigat 453 de cazuri de corupţie, în creştere cu 50% faţă de 2021.
 
Pentru a deveni efectivă, demisia lui Phuc necesită aprobarea Adunării Naţionale. Surse cu cunoştinţe despre afacerile politice şi parlamentare au declarat luni pentru Reuters că legislativul va organiza o reuniune extraordinară rară în această săptămână.
 
Phuc a fost ales în aprilie 2021 pentru a fi preşedinte şi a fost în mare măsură indicat pentru a succeda secretarului general al partidului, cea mai prestigioasă funcţie din stat.
 
El a servit timp de cinci ani ca prim-ministru pro-business, supervizând o accelerare suplimentară a unei campanii de liberalizare economică care a inclus acorduri comerciale cu Uniunea Europeană şi cu puterile din Pacific, inclusiv Japonia şi Australia.
 
În ciuda căderii sale, guvernul l-a lăudat marţi pentru realizările sale.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici