Preşedinţia şi Guvernul negociază cu Tarom achiziţionarea unei aeronave pentru demnitari

Preşedinţia şi Guvernul au creat o comisie care va negocia cu Tarom achiziţionarea unei aeronave destinată zborurilor speciale, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, precizând că va fi un avion normal pe care îl vor utiliza preşedintele şi premierul în deplasări externe.

275 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia şi Guvernul negociază cu Tarom achiziţionarea unei aeronave pentru demnitari

Preşedinţia şi Guvernul negociază cu Tarom achiziţionarea unei aeronave pentru demnitari

Potrivit premierului, de această achiziţie se vor ocupa un reprezentant al Preşedinţiei şi unul din partea Guvernului, aceştia urmând să negocieze cu operatorul aerian Tarom preluarea unei aeronave.

"Conform legii, care e în vigoare de mult timp, nu e de acum, în măsura în care avem un avion sau mai multe avioane oficiale, pot fi folosite de preşedinte, prim-ministrul, preşedintele Senatului şi cel al Camerei, şi vom negocia cu cei de la Tarom. Nu cumpărăm din altă parte, ci cu cei de la Tarom achiziţionarea unei aeronave care să servească ca aeronavă de protocol", a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă se are în vedere şi achiziţionarea unui elicopter, Ponta a răspuns: "Dacă vreţi, avem şi elicopter".

El nu a vrut să dea amănunte legate de bugetul alocat acestei achiziţii, spunând urmează negocierea cu cei de la Tarom.

Întrebat ce anume înseamnă un "zbor special", la care să fie folosit acest avion, Ponta a prezentat o serie de exemple în acest sens.

"Când pleacă preşedintele României la Bruxelles sau când pleacă preşedintele României în America sau când pleacă prim-ministrul. De exemplu, mâine plec la Chişinău. Asta înseamnă. Am fost clar", a spus Ponta.

Guvernul discută cu Preşedinţia şi Serviciul de Protecţie şi Pază pentru asigurarea unei aeronave oficiale destinate demnitarilor şi va lua o decizie, a declarat premierul Victor Ponta în urmă cu o săptămână, spunând însă că nu ştie dacă procedurile pentru asigurarea unui astfel de avion pot fi încheiate în acest an.

"Vom lua o decizie în funcie de aceste discuţii. Procedurile durează", a adăugat Ponta, precizând că va fi format un grup comun de lucru în acest sens.

El a amintit că, în anii anteriori, s-a considerat că este nevoie ca preşedintele, premierul şi preşedinţi celor două camere ale Parlamentului să folosească o aeronavă oficială, dar că fostul preşedinte Traian Băsescu s-a opus, probabil "din populism sau pentru că i se termina madatul şi nu mai beneficia".

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a dispus constituirea unei comisii interministeriale care să negocieze cu Guvernul italian achiziţionarea unei aeronave pentru demnitari, după ce oficialii Guvernului au arătat că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are aeronavă oficială, iar Executivul de la Bucureşti trebuie să închirieze o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom, ceea ce ridică foarte mult costul deplasărilor.

Pe fondul discuţiilor legate de costuri, preşedintele Traian Băsescu declara în acel an că nu va mai utiliza aeronava pusă la dispoziţie de Tarom pentru vizitele sale externe şi că, atunci când va avea nevoie de un avion, va închiria în regim charter de la o companie străină, iar premierul Victor Ponta a folosit atunci în unele deplasări curse de linie sau aeronava militară Spartan.

Guvernul aprobase, prin ordonanţă de urgenţă, achiziţionarea unei aeronave cu 12 locuri pentru înalţi demnitari, suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei ridicându-se la 56 de milioane de euro.

În primăvara anului trecut, Guvernul a sistat însă negocierile cu Executivul italian pentru achiziţionarea aeronavei destinate demnitarilor, începînd discuţii cu Tarom pentru cumpărarea unui avion tip Airbus 318.

Şeful Cancelariei actualului preşedinte, Klaus Iohannis, a declarat recent presei că nu există nici în prezent o aeronavă oficială pentru deplasările preşedintelui şi că Preşedinţia a transmis Guvernului un memorandum pentru rezolvarea problemei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici