Preşedinţii României şi Turciei vor semna o Declaraţie de parteneriat strategic

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, înaintea plecării în vizita de stat în Turcia, că el şi omologul său turc, Abdullah Gul, vor semna o Declaraţie de parteneriat strategic, care vizează cooperarea economică, militară, în energie, lupta antiteroristă.

520 afișări
Imaginea articolului Preşedinţii României şi Turciei vor semna o Declaraţie de parteneriat strategic

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele turc Abdullah Gul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a declarat, la Aeroportul "Henri Coandă", înaintea plecării spre Ankara, că vizita de stat pe care o va face luni şi marţi în Turcia vizează consolidarea relaţiei bilaterale.

Traian Băsescu a anunţat că el şi preşedintele Turciei, Abdullah Gul, vor semna o Declaraţie de parteneriat strategic. Preşedintele român a precizat că aceasta se referă la cooperarea în domeniul politicii externe, precum şi la cooperarea în domeniul militar şi de securitate, având în vedere că ambele ţări fac parte din proiectul amplasării scutului antirachetă.

Şeful statului român a menţionat că un accent deosebit va fi pus în document pe cooperarea economică.

"România priveşte la Turcia ca la o piaţă care trebuie dezvoltată şi unde mărfurile româneşti ar putea avea un succes mai mare", a adăugat Băsescu.

Declaraţia se va referi şi la priorităţile legate de cooperarea în domeniul asigurării energiei, fie că este vorba de proiectul Nabucco, fie de energia electrică, a precizat Traian Băsescu.

Alte domenii incluse în document sunt protecţia mediului, justiţie şi afaceri interne, cu accent pe lupta antitetoristă, cultură, educaţie.

Preşedintele Băsescu a precizat că vizita sa în Turcia este una importantă, având în vedere evoluţia economiei acestei ţări.

"România trebuie să facă mai mult pentru a-şi reduce dependenţa de oscilaţiile de pe pieţele europene, ceea ce înseamnă că trebuie să dăm atenţie acelor pieţe care pot absorbi mărfurile româneşti", a explicat şeful statului român.

În cursul vizitei în Turcia, Traian Băsescu va avea întâlniri şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan, cu patriarhul ortodox Bartolomeu I, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi va participa la un Forum Economic Româno-Turc, la Istanbul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici