Primarul Timişoarei, amendat deja de CNCD pentru postări rasiste: Legea defăimării pune pumnul în gura românilor

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care în trecut a fost amendat de CNCD pentru postări rasiste pe o reţea de socializare, declară că, deşi se consideră "cea mai defăimată persoană din România”, Legea defăimării sociale propusă de PSD încearcă să "pună pumnul în gura românilor".

2274 afișări
Imaginea articolului Primarul Timişoarei, amendat deja de CNCD pentru postări rasiste: Legea defăimării pune pumnul în gura românilor

Primarul Timişoarei, amendat deja de CNCD pentru postări rasiste: Legea defăimării pune pumnul în gura românilor (Imagine: Alin Matei/ Mediafax Foto)

Nicolae Robu, care deţine şi funcţia de copreşedinte PNL Timiş şi vicepreşedinte PNL la nivel naţional, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că se opune vehement proiectului Legii defăimării, considerând că, prin aceasta, PSD încearcă să pună "pumnul în gura românilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vreau să fiu foarte limpede: eu consider că nu există persoană în România mai defăimată decât sunt eu. Cred că pot demonstra asta foarte simplu şi oricine se poate lămuri, dacă se urmăreşte câte s-au spus despre mine de când am devenit primar. Cred că se poate accepta această aserţiune, că sunt cea mai defăimată persoană din România. Am în vedere nu numai ce se spune, dar şi care este realitatea, se spun lucruri negative care nu sunt în acord cu realitatea. Nu vreau să exemplific, pentru că ne-ar trebui un maraton, un foileton de conferinţe", a spus Robu.

Cu toate acestea, el a afirmat că se opune "vehement” Legii defăimării. În opinia lui Robu, prin proiectul de lege se urmăreşte "punerea pumnului în gura românilor”.

Primarul a amintit că, în 2014, a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru postări rasiste pe o reţea de socializare, pe care el le consideră, însă, "ironice”.

Totodată, primarul Timişoarei a apreciat că i se pare "ruşinos” faptul că pe agenda Parlamentului se află un astfel de proiect de lege, în condiţiile în care priorităţile ar trebui să fie altele.

"Ştiu pe pielea proprie ce înseamnă să creezi posibilităţi de a face abuz unor structuri ale statului. Legea Dragnea ar crea astfel de posibilităţi. Ar avea probleme orice cetăţean care doreşte să se exprime în spaţiul public, inclusiv pe aceste nevinovate reţele de socializare. Eu aşa le consider. Nu numai eu, ci partidul meu, PNL, suntem vehement împotriva unei asemenea legi şi vom fi întotdeauna apărătorii libertăţii de exprimare. Evident că în orice stat există legi care protejează cetăţenii de abuzul oricui, există şi în România. Sunt situaţii în care se întrec orice limite acceptabile şi atunci se recurge la cadrul legal. Dar trebuie să fie unul care să nu faciliteze abuzul, ci unul care să permită ţinerea lucrurilor în zona lor de normalitate. Asta trebuie să fie într-o societate: normalitatea", a declarat Robu.

În 2014, CNCD l-a amendat cu 2.500 de lei pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu, pentru o postare pe Facebook. Robu a scris atunci că le propune "romilor" din Timişoara ca, în loc să arate la televizor "câţi dinţi din aur au, câţi galbeni" etc "să se laude prezentând în fotocopie adeverinţa cu sumele plătite ca taxe şi impozite". El a contestat amenda la Curtea de Apel Timişoara, însă magistraţii au menţinut decizia CNCD.

Deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marţea trecută ''Legea defăimării'', iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea preşedintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi.

Legea iniţiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ''fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social''.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ''un pumn în gură dat ziariştilor din România''.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici