Primele reacţii după dezvăluirile lui Vanghelie | Olguţa Vasilescu: Mi-a spus că am intrat pe o listă şi că o să se înceapă să mi se facă dosar/ Gheorghe Nichita: Ştiam din 2012, dar Jihadul a început în 2013. Am fost vânaţi

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că nimeni nu poate avea un etalon ori o măsură a adevărului celor spuse de Marian Vanghelie, fiind de părere că afirmaţiile acestuia trebuie verificate, dată fiind gravitatea lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

10320 afișări
Imaginea articolului Primele reacţii după dezvăluirile lui Vanghelie | Olguţa Vasilescu: Mi-a spus că am intrat pe o listă şi că o să se înceapă să mi se facă dosar/ Gheorghe Nichita: Ştiam din 2012, dar Jihadul a început în 2013. Am fost vânaţi

Primele reacţii după dezvăluirile lui Vanghelie | Buzatu: Sunt grave. Mă întreb de ce nu a spus atunci

Gheorghe Nichita: Ştiam de listă din 2012, dar Jihadul a început în 2013. Am fost vânaţi

Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, a confirmat existenţa unei liste cu 15 lideri politici care ar fi trebuit să fie eliminaţi din viaţa publică. Acesta a relatat şi momentul în care s-a întâlnit cu Kovesi pe holurile DNA, când era dus la audieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului, a declarat joi corespondentului MEDIAFAX, faptul că a existat o listă cu 15 lideri politici care au fost "vânaţi" de către serviciile secrete şi DNA, cu scopul de a fi eliminaţi din viaţa publică, deoarece "deranjau".

"Au existat vreo şapte persoane care voiau să îmi facă dosare penale. Voiau să îmi facă dosare penale la infinit! Nu ştiu dacă a fost vorba despre colegi de-ai mei. Este vorba despre un sistem creat de pe timpul lui Traian Băsescu şi care, după aceea, a funcţionat la fel de agresiv, poate mai agresiv decât pe timpul lui Traian Băsescu. A fost vorba despre o epurare politică, pentru că anumiţi oameni ce aveau nişte funcţii deranjau, probabil, şi pe cei care conduceau partidele lor, dar şi pe ceilalţi care sunt în sistem şi doreau să schimbe anumite lucruri", a declarat Gheorghe Nichita.

Nichita spune că Marian Vanghelie i-a comunicat şi lui lista celor 15 lideri care ar fi trebuit arestaţi, dar în anul 2012.

"În 2012, Marian Vanghelie mi-a spus că anumiţi lideri politici urmează a fi «epuraţi», printre ei fiind domnul Mazăre, Olguţa Vasilescu, despre Bunea Stancu, despre mai mulţi, inclusiv despre mine. Atunci am luat-o cu titlu de invenţie. Mi-am zis că vrea Marian Vanghelie să se dea important! Când am văzut ce mi s-a întâmplat şi că în dosarele mele sunt documente care arată foarte clar că eşti ţintă şi că erai vânat! Când eşti urmărit pe siguranţă naţională, înseamnă că eşti un pericol major, nu?! Actele sunt la dosare, arătând că eram urmărit în toate ipostazele de zi cu zi, şi cea de familist, şi cea de prieten, şi cea de om politic, şi de primar. Oriunde mergeam, eu eram urmărit!", a adăugat fostul edil-şef al Iaşului.

Acesta a mai menţionat că "sistemul de epurare politică" a fost creat în timp şi că unii au vrut să îl controleze.

"Din 24 decembrie 2013, eu am fost urmărit pe baza unui mandat de siguranţă naţională. De ce?! Atunci, cei ce conduceau SRI erau George Maior şi Coldea, nu?! Cui am făcut rău?! Ce aveam eu?! Cândva, voi afla şi eu, poate... În momentul în care m-a încătuşat doamna procuror de la DNA Bucureşti şi nu mă întreba de Victor Ponta direct, puteam să am o anumită rezervă, nu?! Dar m-a întrebat de Ponta, să-l dau pe Ponta «în gât»! M-a întrebat de mai multă lume din PSD, de Liviu Dragnea, de Olguţa Vasilescu etc. Apoi, mi s-a spus foarte clar să dau un ministru «greu», că noi suntem DNA central!", a mai relatat Nichita.

Acesta a mai precizat că, în acele moment, era din arest chemat la DNA şi că trebuie să înţeleagă toată lumea ce simte un om care este arestat, deşi este nevinovat.

"Mi se spunea să recunosc şi, după ce recunosc, să dau denunţul şi... discutăm! Întrebaţi-o pe Koveşi dacă trăim într-un stat democratic şi de drept, în care apărăm libertăţile oamenilor. Probabil că ea vă va spune că da! Or, ea, acum, dacă ar putea, ar băga multă lume la puşcărie, din păcate! Am văzut-o atunci pe Koveşi pe holurile DNA, eram cu cătuşele la mână, mă duceau la audieri, m-am uitat după ea, s-a uitat la mine, s-a oprit, s-a uitat lung la mine, că ne ştiam, am salutat-o, ea a întors capul şi a plecat, probabil cu o satisfacţie. Koveşi fusese invitată la Primăria Iaşi ca invitată la Sărbătorile Iaşului, alături de domnul Cătălin Predoiu, când ea era procuror general... Sunt fapte probate şi veţi vedea când vor povesti şi alţi oameni ce au păţit şi ce li s-a întâmplat!", a spus fostul primar al Iaşului.

El a adăugat că Parlamentul ar trebui să fie conştient de teroarea care există în România astăzi, la fel ca românii care ies periodic pe străzi şi protestează, luând apărarea DNA şi a serviciilor secrete.

"Cei care sunt cu haştag rezist trebuie să se gândească la teroarea existentă azi în România şi să nu mai susţină interesele multinaţionalelor, să se gândească de ce au primit burse prin Soroş! Ţara asta este şi a lor, au şi ei copii şi că vor să trăiască într-un stat democratic, nu într-o «colonie»! Să se gândească la faptul că anumite instituţii ale statului nu au voie să aibă puterea absolută, precum SRI, SIE sau DNA. Ele trebuie controlate prin Parlament, iar preşedintele României ar trebui să fie în primul rând un bun patriot şi un bun român, nu doar să se apere pe el şi dosarele pe care le are! Mă refer la doi preşedinţi: cel care a creat sistemul şi cel care îl moşteneşte astăzi", a mai declarat fostul lider din cadrul PSD.

Acesta a mai spus că el crede în Dumnezeu şi că, în timp, toate lucrurile vor ieşi la iveală, deşi sunt unele destine distruse de către "sistem".

"În afară de Marian Vanghelie, cea care a ieşit la televiziunea naţională şi a vorbit despre această listă acum aproape doi ani a fost doamna Mungiu-Pippidi, care a spus că ONG-urile au făcut o trecere în revistă a liderilor politici indezirabili din România, listă care, mai apoi, a fost practic material de lucru pentru SRI şi DNA. În acele simpozioane pe care le organizau ei, au explicat că «trebuie să purificăm societatea românească» şi că trebuie «să scoatem aceste persoane indezirabile din administraţia publică locală şi din partide». «Jihadul» a început în 2013, când a fost făcut un program de către americani şi SRI, dar şi alţii, erau mulţi implicaţi în chestiunea asta! Au început cu lista şi au început să ne caute. E simplu: urmăreşti omul toată ziua, până găseşti ceva, vezi care sunt prietenii omului, ce slăbiciuni are, cum poţi să îi bagi prietenii ca denunţători... Aşa proceda şi Stalin, aşa făceau şi comuniştii în anii '50!", a încheiat Gheorghe Nichita.

Lia Olguţa Vasilescu: Vanghelie mi-a spus că am intrat pe o listă şi că o să se înceapă să mi se facă dosar

Lia Olguţa Vasilescu a declarat, joi, că fostul social-democrat Marian Vanghelie a avertizat-o în 2014 că este pe o listă a unor politicieni care vor avea dosar, ministrul Muncii precizând că la scurt timp au început cercetările în dosarul în care este acuzată de corupţie.

"Pot să confirm că Marian Vanghelie m-a sunat în 2014, după ce eu făcusem o declaraţie în spaţiul public şi luasem apărarea unei persoane condamnate pe nedrept. Mi-a spus că de ce nu-ţi vezi tu de treaba ta, la Craiova, pentru că, uite, ai intrat pe o listă şi o să înceapă să-ţi fabrice un dosar. Acum, dacă dau timpul înapoi, constat că într-adevăr atunci a început dosarul meu pe care îl ştie toată lumea. La nici o lună a început deja să fabrice acest dosar. Nu l-am întrebat atunci de unde are informaţia, dar s-a dovedit a fi foarte real", a declarat, la Antena 3, ministrul Muncii.

"A fost o discuţie, la un moment dat, în partid, că Victor Ponta se pregăteşte să devină preşedinte, Maior premier iar Oprea să ajungă la SRI, mi s-a părut hilar la momentul respectiv, am spus că nu va accepta niciodată PSD să vină Maior în fruntea guvernului, dar această informaţie a circulat foarte mult. Cred că mulţi dintre liderii partidului nu au mai tras cu toată forţa să ajungă Ponta preşedinte", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Precizările vin în contextul în care Marian Vanghelie, fost lider în PSD, a declarat că fostul premier Victor Ponta, Ilie Sârbu şi fostul director SRI, George Maior, au stabilit lista celor 15 persoane din partid care trebuie arestate, deoarece erau "incomode", atât pentru Ponta, cât pentru sistem.

Buzatu (PSD), despre dezvăluirile lui Vanghelie: Sunt grave. Mă întreb de ce nu a spus atunci

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că nimeni nu poate avea un etalon ori o măsură a adevărului celor spuse de Marian Vanghelie, fiind de părere că afirmaţiile acestuia trebuie verificate, dată fiind gravitatea lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX, cum comentează afirmaţiile lui Marian Vanghelie despre oamenii din PSD care ar fi trebuit arestaţi, Dumitru Buzatu a spus că aceste dezvăluiri ar fi trebuit făcute publice în momentul în care s-au întâmplat faptele.

„Eu am o singură nedumerire în momentul de faţă legată de astfel de declaraţii şi anume faptul că, dacă oamenii aceştia au ştiut lucrurile respective, aveau relevanţă publică şi atunci. Mă întreb de ce nu au făcut acest lucru atunci, pentru că dacă spusele lor sunt adevărate, sau parţial adevărate, poate multe aspecte ar fi putut fi evitate. Nu există un criteriu de selecţie şi, în momentul de faţă, la mulţimea de informaţii care au invadat spaţiul public, cred că nimeni nu poate avea un etalon, o măsură a adevărului celor spuse. Dată fiind gravitatea unor afirmaţii, ele trebuie verificate”, a spus Buzatu. 

Lider PSD Cluj: Ponta a fost în PSD un cal troian manevrat de Băsescu şi Udrea

Liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, consideră că Victor Ponta a fost în PSD un cal troian manevrat de Traian Băsescu, Elena Udrea şi de alţi oameni cu influenţă din statul român, comparându-l pe fostul premier cu liderul rus interbelic, Lavrenti Beria, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează declaraţiile lui Marian Vanghelie, Horia Nasra, fost membru în comisia de control a SRI, a spus că Victor Ponta şi-a văzut doar propriul interes şi a făcut tot ce a putut să anihileze liderii PSD din teritoriu.

„Din tot ce s-a discutat în spaţiul public în ultimul an, declaraţiile lui Vanghelie vin ca o completare la un tablou care spune că Victor Ponta a fost în PSD un cal troian manevrat de Traian Băsescu, Elena Udrea şi de alţi oameni cu influenţă din statul român. În multe dintre situaţii chiar Ponta şi-a devoalat intenţiile, când a spus că era şef de campanie al lui Mircea Geoană şi a votat cu Crin Antonescu la preşedinţie. Este clar că timp de mulţi ani şi-a văzut propriul interes sau al unui grup restrâns de oameni şi a făcut tot ce a putut să anihileze liderii PSD din teritoriu”, a spus Nasra.

Acesta nu crede că România a avut un personaj politic mai mic de la Revoluţie încoace decât Ponta.

„Dottore Victor Viorel Ponta a fost pentru PSD cum a fost Beria pentru societatea rusă din perioada interbelică”, a conchis liderul PSD Cluj.

Marian Vanghelie, fost lider în PSD, a declarat că fostul premier Victor Ponta, Ilie Sârbu şi fostul director SRI, George Maior, au stabilit lista celor 15 persoane din partid care trebuie arestate, deoarece erau "incomode", atât pentru Ponta, cât pentru sistem.

"Întrebaţi-o pe ministrul Olguţa, mi-a spus acum câteva luni: de unde ai ştiut că dosarul era început când mi-ai spus tu? I-am spus primarului Nichita. Victor Ponta, Ilie Sârbu şi George Maior au negociat lista care trebuiau făcute arestările. S-au negociat, adică oamenii din partid incomozi şi cei din sistem care au vrut să scape de ei. Ştiam de această listă, am discutat cu mulţi. Nichita, Olguţa, Duicu, Nicolescu de la Argeş, era o listă de 15 persoane. Unele incomode şi altele cred că unele veneau de la Ponta, altele din partea sistemului care voia să scoată o serie de lideri din viaţa politică", a declarat Marisan Vanghelie, la Antena 3.

Acesta mai spune că "Ilie Sârbu participa la această mizerie pentru un singur lucru, pentru că Victor nu înţelegea şi nu simte partidul, era nevoie de el să îşi spună părerea".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici