Prin ce declaraţii de culoare s-a remarcat Lăzăroiu până să devină ministru

Sebastian Lăzăroiu s-a remarcat, de-a lungul carierei la Cotroceni, prin declaraţii de culoare pe teme diverse, de la legalizarea prostituţiei, la Războiul Stelelor, Albă ca Zăpada, Micky Mao sau "mecanismul de selecţie haotic" din partide, unde "te trezeşti cu bamboo-işti la vămi".

908 afișări
Imaginea articolului Prin ce declaraţii de culoare s-a remarcat Lăzăroiu până să devină ministru

Prin ce declaraţii de culoare s-a remarcat Lăzăroiu până să devină ministru

"În anul 2019, în România vor fi mai mulţi bărbaţi la vârsta căsătoriei decât partenere disponibile. Un milion de tineri îşi vor căuta perechea, iar aproximativ 160.000 de bărbaţi vor rămâne necăsătoriţi. În asemenea perioade de dezechilibru între numărul bărbaţilor şi cel al femeilor, cercetătorii arată că există riscul de avea revoluţii (chiar de catifea) sau creşteri ale agresivităţii (războaie)", scria Lăzăroiu într-un material publicat, anul acesta, de Ziua Îndrăgostiţilor, în revista Q Magazine.

Tot atunci, Lăzăroiu susţinea că "prea multe mirese în 1989 l-au dat jos pe Ceauşescu". Acesta a arătat că, obsedat de creşterea rapidă a populaţiei, Ceauşescu a interzis avorturile, iar mijloacele contraceptive erau greu de găsit pe piaţă. "Nemaivorbind despre faptul că românii nu erau educaţi încă într-o cultură a contracepţiei. Astfel, natalitatea a crescut brusc. Din cauza lipsei partenerilor, fetele lasă garda jos mai repede, iar băieţii încearcă să profite cât mai mult de acest trend libertin. Numai că, în 1989, frustrarea era de ambele părţi. Fetele nu îşi găseau parteneri, iar băieţii nu puteau profita de numărul mare de potenţiale partenere din cauza regimului extrem de restrictiv. Un asemenea potenţial de frustrare a contribuit, cu siguranţă, la revoltele de la sfârşitul lunii decembrie. Mai ales că Revoluţia din 1989 a fost una, în primul rând, a tinerilor ieşiţi în stradă. Aşadar, împiedicarea unei revoluţii sexuale a dus la o revoluţie politică. Nu vreau să spun că doar acest fenomen al aglomeraţiei de mirese a produs răsturnarea regimului din 1989, dar sigur a fost un factor favorizant. Pe lângă frustrările alimentare şi cele privind libertatea de exprimare, s-au adăugat frustrările unei revoluţii sexuale neîmplinite", a scris Lăzăroiu.

El s-a pronunţat cu acea ocazie şi asupra evoluţiei demografice în România şi asupra oportunităţii legalizării prostituţiei.

"Este clar că o parte dintre bărbaţii născuţi la sfârşitul anilor '80 în România nu îşi vor putea întemeia o familie. (...) În asemenea perioade ne putem aştepta la o înflorire a industriilor sexuale, în special a prostituţiei. De altfel, statul trebuie să ia în calcul legalizarea prostituţiei pentru a rezolva măcar o parte din problemă. Chiar dacă mulţi dintre aceşti bărbaţi nu îşi vor găsi o pereche stabilă, va trebui ca ei să îşi satisfacă pulsiunile sexuale. În condiţiile în care numărul de prostituate este mic, iar fenomenul clandestin, vor creşte agresivitatea şi violenţa sexuală, dar şi conflictele între bărbaţi generate de o parteneră", a mai arătat Lăzăroiu.

Într-un alt editorial publicat la sfârşitul lui decembrie 2010 tot în Q Magazine, Lăzăroiu - consilier prezidenţial - scria că partidele "vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea" în 2012, an electoral în care conceptul-cheie va fi "Albă-ca-zăpada" - o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională.

"Albă-ca-Zăpada va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corpo­raţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe", susţinea Lăzăroiu.

Dar Albă-ca-Zăpada nu a fost singurul personaj de poveste folosit de Lăzăroiu în scrierile sau declaraţiile sale privind calcule electorale. El a mai descris posibile scenarii electorale cu personaje de poveste - Scufiţa Roşie, Fetiţa cu chibrituri, Moş Crăciun sau Capra cu trei iezi. Dar s-a referit - tangenţial - şi la "Războiul stelelor".

Tot în primăvară, Lăzăroiu a publicat un text pe site-ul ziare.com, notând: "Orchestra guvernării e o treabă complicată. Ţine de o anumită armonie, de acorduri fine care să nu-ţi zgârâie urechea, de triluri cristaline care să trezească admiraţia. Guvernarea are şi o latură artistică pentru ochii publicului. Uneori, parcă şi sunetele se aud altfel doar când ştii că sunt emise de un Stradivarius «gâdilat» de Menuhin. Mai greşeşte şi maestrul, dar lui i se iartă mai uşor. Pe când lăutarul, oricât de înzestrat nativ ar fi, când ia o măsură greşită sau un ton mai jos, îndată e huiduit şi zvârlit de pe scenă. «V-am zis noi că e urechist. V-am zis că nu ştie cu vioară. La ţambal cu el!»".

"Un anumit echilibru e necesar. Un nivel de la care să ai oameni de încredere care să aplice programul politic trebuie definit. După cum, de la acel nivel în jos, funcţionarii trebuie păstraţi pentru coerenţa şi consolidarea memoriei instituţionale. În organizaţiile politice de la noi, mecanismul de selecţie este haotic, iar criteriile mai mult decât discutabile. Aşa se face că te trezeşti cu ingineri electronişti la agricultură, bamboo-işti la vămi, interlopi pe la îmbunătăţiri funciare, iar publicul, pe bună dreptate, se întreabă unde s-or ascunde cei care se pricep cu adevărat", mai scria Lăzăroiu.

În afara declaraţiilor de culoare, Lăzăroiu a făcut de-a lungul timpului şi câteva predicţii care, cel puţin până acum, nu s-au adeverit. Astfel, el a avut o dispută cu Teo Trandafir, parlamentar democrat-liberal, în contextul în care aceasta a decis să voteze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului PDL condus de Boc. Lăzăroiu susţinea, în vara anului 2010, că decizia lui Teo Trandafir de a vota moţiunea de cenzură face parte din planul mai vechi al acesteia de a pleca din PDL şi de a trece la PC. Teo Trandafir i-a răspuns că afirmaţia este hazardată şi că faptele vor vorbi.

Printre altele, Lăzăroiu l-a criticat şi pe realizatorul TV Mircea Badea apreciind că acesta este "un clovn trist" şi că nu are şanse de recalificare, opinând că acesta, şi dacă ar vrea să plece la un alt post de televiziune, ar primi drept ofertă "un post liber de clovn". "Sunt un clovn trist pe banii mei", a replicat, ulterior, Mircea Badea.

(Material realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici