PROFIL: Cine este Mihai Chirica şi cum a ajuns el disidentul din PSD

Relativ necunoscut până în urmă cu o lună, Mihai Chirica, primarul Iaşului şi preşedintele interimar al PSD Iaşi a devenit vocea „contra” din partidul aflat la putere. Deşi se spunea că a fost mâna dreaptă a lui Gheorghe Nichita, Chirica a devenit cunoscut după izbucnirea scandalului „Amanta”.

12122 afișări
Imaginea articolului PROFIL: Cine este Mihai Chirica şi cum a ajuns el disidentul din PSD

PROFIL: Cine este Mihai Chirica şi cum a ajuns disidentul din PSD (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Ieşeanul Mihai Chirica a stat într-un con de umbră ani de zile, deşi se spune despre el că a condus Primăria Iaşi ca „mâna dreaptă” a fostului primar şi lider PSD, Gheorghe Nichita. Chirica a devenit cunoscut în viaţa politică abia după ce izbucnit dosarul „Amanta”, cel care i-a distrus cariera lui Nichita. De atunci, actualul primar al Iaşului a preluat încetul cu încetul frâiele Primăriei şi ale filialei PSD Iaşi, acum ajungând unul dintre cei mai vocali membri de partid.

Mihai Chirica a intrat prima dată în Primăria Iaşi în 2002, ca inspector la Direcţia Tehnică, în vremea în care oraşul era condus de Constantin Simirad. În doar cinci luni a ajuns să conducă acest birou. Timp de aproape 10 ani a fost omul din umbră care ştia tot ce mişcă în Primăria Iaşi, cel care ştia oricând în ce stadiu se află orice lucrare în desfăşurare la nivelul oraşului, omul care, de fapt, era mâna dreaptă a primarului Gheorghe Nichita (edil al Iaşului din 2003).

Declaraţiile sale în presă din acea perioadă erau legate doar de proiectele care vizau infrastructura municipiului Iaşi. A fost, am putea spune, tehnocratul din Primăria Iaşi, înainte de a fi „la modă” să fii tehnocrat.

Situaţia nu s-a schimbat mult nici din 2012, de când a devenit membru al PSD Iaşi, consilier local şi viceprimar. În acea perioadă numele său a fost deseori amintit în scandalul tăierii teilor de pe bulevadul Ştefan cel Mare din Iaşi.

Mihai Chirica a fost cel care ar fi semnat proiectul prin care se regândea întreaga amenjare a bulevardului din centrul oraşului, cel care ar fi decis tăierea copacilor simbol şi înlocuirea loc cu salcâmi japonezi.

Din punctul de vedere al insituţiei, spunem că am luat decizia bună, spre binele ieşenilor. Despre care specie e mai importantă pentru oraşul Iaşi, eu spun că şi teiul îşi găseşte locul, şi salcâmul. Noi credem că a fost o decizie corectă care a venit în sprijinul Iaşiului pentru că l-am transformat din rădăcini”, declara atunci presei Mihai Chirica.

A încercat să îşi repare greşeala în vara anului 2015, când era primar interimar, când a propus ieşenilor un referendum ce a dus la replantarea teilor.

„Replantarea teilor nu este o problemă. Scoatem salcâmii, punem teii. Sunt foarte mulţi tineri care vor să participe la această acţiune şi înţelegem să colaborăm oricând se poate cu ieşenii dornici de implicare. Avem şi cereri pentru salcâmi, aşa că nu vor fi aruncaţi, ci replantaţi la rândul lor”, explica Chirica în august 2015.

Chirica a început să devină din ce în ce mai vizibil după ziua de 30 aprilie 2015, zi în care DNA a descins la Primăria Iaşi, la Poliţia Locală şi acasă la primarul Gheorghe Nichita, într-un dosar de abuz în serviciu. Defapt, dosarul care i-a adus sfârşitul carierei politice fostului edil.

Procurorii DNA îl acuzau atunci că şi-a urmărit amanta, Adina Samson, cu ajutorul Poliţiei Locale. Dosarul este acum pe rolul Tribunalului Iaşi.

Pe 30 aprilie 2015, Mihai Chirica a dat două declaraţii presei. În prima susţinea că nu ştie ce se întâmplă în primărie şi în ce birouri fac procurorii perecheziţii. Acesta a revenit cu o declaraţie pe larg, vorbind chiar şi despre situaţia lui Gheorghe Nichita din punct de vedere politic.

„E prematur să vorbim despre decizii, să dăm comunictate de presă, în condiţiile în care nici noi nu ştim mare lucru. La nivelul organizaţiei nu se pot lua decizii, deciziile având în vedere statutul domnului primar pot fi luate doar la nivelul central al PSD. În rest, lucrurile merg înainte”, spunea Chirica pe 30 aprilie 2015.

Iar lucrurile pentru el au mers înainte, pentru Nichita, însă, nu, la începutul lunii mai Nichita anunţând şi că se suspendă din funcţiile pe care le deţinea în PSD, cea de lider al organizaţiei judeţene şi cea de vicepreşedinte la nivel naţional.

Chirica prelua atunci şi funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar şi astfel începea şi lupta internă din PSD Iaşi dintre taberele Nichita şi Chirica, mai ales că tânărul edil era, din 2013, preşedinte al filialei municipale.

La congresul PSD Iaşi din septembrie 2015, Chirica s-a dezis de mentorul său, cel a cărui mână dreaptă fusese atâţia ani, declarând: „Tot ceea ce s-a întâmplat în organziaţia municipală Iaşi, în organizaţia judeţeană Iaşi şi în Primăria Iaşi a fost rezultatul propriilor sale acţiuni. N-a fost nimeni în măsură să se opună acestui lucru. Prin urmare, nu putem să ne învinuim cu nimic”.

La scurt timp după această declaraţie, în octombrie 2015, Mihai Chirica devenea preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Iaşi şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional. Era viceprimar cu atribuţii de primar, practic conducea primăria fără să mai stea în umbra lui Gheorghe Nichita.

Chiar din perioada pre-campaniei pentru alegerile locale, Chirica era peste tot în oraş, la orice eveniment, fie că era vorba despre unul cultural sau sportiv. În campanie, Chirica a evitat să se folosească de sigla PSD şi a încercat să transmită mesajul său mai mult în nume propriu şi a echipei alături de care candida.

Chirica a câştigat alegerile cu peste 46% dintre voturile ieşenilor prezenţi la urne. Chiar şi după „înscăunarea” oficială la Primăria Iaşi, Chirica a continuat să fie o prezenţă evidentă printre ieşeni, însă nu încă la nivel naţional.

A urmat campania pentru alegerile parlamentare, când Chirica a ieşit mai mult în public decât cei pe care îi propusese pentru a reprezenta Iaşul în Parlament.

Pe 11 decembrie 2016, la afişarea rezultatelor de la exit poll, Mihai Chirica declara presei: „A contat foarte mult echipa, lumea nu mai crede în poveşti. Vor să vadă oameni, programe, fapte. Echipa noastră înseamnă proiectele Iaşului, înseamnă un parlament demn, motiv pentru care ieşenii au ieşit la vot şi şi-au exprimat acest drept. Le mulţumesc
celor care ne-au acordat încrederea, munca de abia acum începe, nu s-a terminat nimic, nu este niciun fel de concediu prelungit pe patru ani. Aceşti parlamentari nu reprezintă doar PSD, reprezintă toată comunitatea ieşeană şi toţi românii. Le mulţumesc pentru felul în care s-au implicat. Nu a fost o muncă uşoară, dar a meritat”.

PSD Iaşi a câştigat, la alegerile din 11 decembrie, 8 fotolii de parlamentar: şase deputaţi şi doi senatori. Negocierile şi discuţiile privind premierul şi Guvernul României l-au adus pe Mihai Chirica în prim-plan la nivel naţional.

Pe 21 decembrie, liderul PSD Iaşi comenta pentru corespondentul MEDIAFAX nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier al României, spunând că este p propunere venită „din sânul partidului”.

„Nu sunt foarte multe de comentat. Este o propunere venită din sânul partidului, vorbeşte foarte bine despre egalitatea de şanse, cred că temperează bine avântul unor declaraţii premature care s-au petrecut imediat după rezultatul alegerilor din partea unor alţi lideri PSD. De regulă o femeie se apleacă cu seriozitate atunci când este pusă să facă o treabă importantă, eu personal totdeauna am avut succes în proiectele în care am colaborat cu doamne”, declara Mihai Chirica.

La scurt timp însă acesta a revenit cu o altă declaraţie publică, spunând are două păreri, una ca cetăţean, şi alta ca primar, „crescut lângă statuia lui Ştefan cel Mare”, niciuna dintre ele nefiind favorabile desemnării lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier al României

„Ca vicepreşedinte PSD, atât timp cât am împuternicit preşedintele la nivel naţional să ia o decizie şi asta a considerat-o necesară, mă gândesc că a avut mai multe necunoscute în studiu decât am avut eu cu mintea mea, cu sufletul meu, şi a luat această decizie. Dacă mă întrebaţi ca cetăţean, nu cred că este cea mai potrivită. Dacă mă întrebaţi ca primar, crescut lângă statuia lui Ştefan cel Mare, este nepotrivită”, spunea Chirica într-o conferinţă de presă, aceasta fiind prima declaraţie contra partidului venită din capitala Moldovei.

Afirmaţiile sale au devenit din ce în ce mai vehemente în ceea ce priveşte deciziile social democraţilor din momentul în care a izbuncit scandalul ordonanţei 13.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici