PROIECT | Societăţile cu acţiuni la purtător ar putea fi interzise la licitaţiile cu bani publici/ Replica lui Liviu Dragnea

PNL a pus în dezbatere două proiecte de legi, care prevăd interzicerea participării societăţilor cu acţiuni la purtător la licitaţiile cu bani publici, dacă acţionariatul este netransparent şi interzicerea acestor firme pe teritoriul României, a declarat, vineri, vicepreşedintele PNL Florin Roman.

850 afișări
Imaginea articolului PROIECT | Societăţile cu acţiuni la purtător ar putea fi interzise la licitaţiile cu bani publici/ Replica lui Liviu Dragnea

Societăţile cu acţiuni la purtător ar putea să nu mai poată participa la licitaţiile cu bani publici

„Primul proiect pe care îl prezentăm astăzi este cel referitor la completarea Legii achiziţiilor publice (...). în esenţă, proiectul de lege prevede că acele societăţi cu acţiuni la purtător să nu mai poată participa la licitaţiile cu bani publici, atât timp cât acţionariatul este netransparent. Am plecat de la ideea conflictului de interese care este o faptă conexă faptelor de corupţie şi plecând de la scandalul Liviu Dragnea – Teldrum”, a declarat vicepreşedintele PNL Florin Roman, într-o conferinţă de presă.

Liberalii susţin că este greu pentru autorităţile contractante să stabilească dacă există sau nu conflict de interese, cât nu există prevederea legală că acţionarii să fie cunoscuţi.

„Mai exact, ce propunem noi la art. 167 să introducem un nou alineat cu următorul cuprins: autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic organizat ca societate de acţiuni al cărui capital social este reprezentat prin acţiuni la purtător şi care nu face dovada deţinătorului acţiunilor”, a spus Florin Roman.

PNL propune şi modificarea Legii societăţilor comerciale în sensul interzicerii societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător pe teritoriul României, a spus Roman.

„Aceste societăţi comerciale anonime sunt cei mai activi câştigători ai procedurilor de achiţie publică acolo unde autoritatea contractantă este statul român. Cele aproximativ 360 de societăţi comerciale existente în România cu acţiuni la purtător au câştigat contracte la nivelul zecilor de miliarde de euro”, a spus liberalul.

Replica lui Liviu Dragnea: Nicio problemă,să se interzică societăţile cu acţiuni la purtător

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că susţine proiectul PNL care prevede interzicerea societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător, afirmând că "legenda" privind acţiunile pe care le are la TelDrum este "o prostie" şi că "la purtător" nu înseamnă "secret".

„Eu nu am nicio problemă să se interzică (societăţile cu acţiuni la purtător). Asta este legenda cu acţiuni la purtător de la TelDrum la mine. Este o prostie. Acţiuni la purtător nu însemnă că sunt secrete. (...) m-am interesat şi eu, când se repartizează profitul se duc banii în contul celor care au acţiunile respective, la şedinţele AGA participă cei care au acţiunile respective, la bănci. Susţin proiectul să se rezolve şi asta”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, solicitat să comenteze iniţiativa PNL de a depune un proiect de lege care interzice societăţile comerciale cu acţiuni la purtător.

Livu Dragnea a afirmat ironic că "ar trebuie să se interzică toate" societăţile comerciale.

"Să se interzică, să se interzică toate", a spus Dragnea ironic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici