Proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare, adoptat de Senat

Senatorii au adoptat, miercuri, cu amendamente, proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care stabileşte limite privind rectificările bugetare efectuate în cursul anului, regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal şi deficitul bugetar.

36 afișări
Imaginea articolului Proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, cu amendamente, proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, prevede înfiinţarea unui Consiliu fiscal, ca autoritate independentă, compusă din cinci membri pentru a asigura o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.

Proiectul de lege propus de Guvern stipulează că mandatul membrilor Consiliului este de cinci ani, iar nominalizarea acestora se face de către Academia Română, Banca Naţională a României, Academia de Studii Economice, Institutul Bancar Român şi Asociaţia Română a Băncilor.

Un amendament propus de Comisia pentru buget adoptat de senatori stipulează că raportul privind execuţia bugetară finală are ca scop, printre altele, evaluarea eventualelor abateri de la obiectivul pe termen mediu al Guvernului şi prezentarea măsurilor de încadrare a ţintelor stabilite.

La propunerea comisiei de specialitate, senatorii au eliminat din proiectul de lege textul potrivit căruia Consiliul Fiscal putea solicita informaţii, documente sau date relevante pentru îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor sale, chiar dacă acestea sunt clasificate, dar Consliului fical i se vor aplica regulile prevăzute de legislaţia în vigoare cu privire la tratamentul informaţiilor clasificate.

De asemenea, a fost eliminată şi prevederea potrivit căreia analizele, prognozele, opiniile şi recomandărilor Consiliului Fiscal nu vor conţine informaţii, documente sau date clasificate şi nici nu vor face referiri la acestea.

Un alt amendament aceptat de Senat este acela care stabileşte că membrii Consiliului fiscal pot fi realeşi o singură dată. Potrivit unui alt amendament, persoanele nominalizate pentru a face parte din Consiliu trebuie să nu aibă cazier judiciar sau cazier fiscal şi o vechime în specialitate de zece ani, în loc de cinci ani, cum era menţionat iniţial în proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici