PSD, confuz după decizia lui Iohannis de a refuza remanierea Guvernului/ Socotelile lui Iordache, care ar fi cea mai rapidă soluţie

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, în urma deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de a nu accepta remanierea celor trei ministere, propusă de PSD, că şeful statului "se crede vătaf peste moşie" şi că PSD va avea o replică "în cel mai scurt timp".

5858 afișări
Imaginea articolului PSD, confuz după decizia lui Iohannis de a refuza remanierea Guvernului/ Socotelile lui Iordache, care ar fi cea mai rapidă soluţie

PSD confuz după decizia lui Iohannis de a refuza remanierea Guvernului: Se crede vătaf peste moşie

"Ceea ce face Klaus Iohannis în acest timp este halucinant. Se crede vătaf peste moşie, că poate decide de unul singur sau cu camarila sa toate ideile care îi trec prin cap. Propunerile au fost sprijinite de majoritatea parlamentară, aleasă democratic. Aceste propuneri sunt legale, constituţionale, democratice. Ce face n-are legătură cu democraţia, cu realitatea. PSD va avea o replică în cel mai scurt timp", a afirmat Codrin Ştefănescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu este de acord cu remanierea şi  i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu miniştri interimar, propunerile actuale considerându-le nepotrivite. În plus, şeful statului a avertizat PSD să nu încerce să-l ocolească prin varianta de a trece prin Parlament restructurarea Guvernului întrucât va apela la jurişti pentru a analiza dacă este legală procedura.

Socotelile lui Iordache: Cea mai rapidă soluţie în acest moment este cea a restructurării Guvernului

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat marţi că cea mai rapidă soluţie în acest moment este cea a restructurării Guvernului, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat remanierea celor trei miniştri, propusă de premierul Viorica Dăncilă.

”Cred că decizia, nu ştiu acum, decizia o vom hotărî şi cu colegii de coaliţie. Cred că cea mai rapidă soluţie în acest moment este soluţia restructurării. Vom demonstra preşedintelui şi Opoziţiei că avem o majoritate consolidată”, a declarat Florin Iordache.

El a mai spus că premierul Viorica Dăncilă poate cere Parlamentului restructurarea Executivului.

”Pentru restructurare ne trebuie 233 de voturi. Din câte ştiu eu, coaliţia are peste 240 de voturi la acest moment. În condiţiile în care în Parlament Viorica Dăncilă va veni cu formula de restructurare a cabinetului, preşedintele nu va putea să ia act decât de această decizie a Parlamentului”, a adăugat Iordache.

Reacţia lui Florin Iordache vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu este de acord cu remanierea şi că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu miniştri interimar, propunerile actuale considerându-le nepotrivite.

"În legătură cu propusa remaniere guvernamentală. Am analizat situaţia şi după părerea mea şi remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare, chit că de aşa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele spune că nu ia act de demisia celor trei miniştri- Tudorel Toader, Natalia Intotero şi Rovana Plumb- aşteptând din partea premierului Viorica Dăncilă să facă alte propuneri.

"Nu iau act de aceste demisii până când nu ştiu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am spus premierului când are o propunere să mă caute şi să mă anunţe. Persoanele propuse nu sut pregătite, nu au ţinuta necesară pentru a ocupa aceste poziţii", a mai spus preşedintele.

El a mai spus că dacă Parlamentul ”încearcă” o restructurare guvernamentală, atunci ar fi vorba despre o ocolire a preşedintelui şi va decide ce acţiuni juridice se impun.

Propunerile de remaniere au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiţiei), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locuul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb vin ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici