PSD Covasna critică intenţia de comasare a Spitalului de Patologie Neuromusculară cu Cardiologia

Conducerea PSD Covasna critică intenţia Ministerului Sănătăţii de a comasa Spitalul de Patologie Neuromusculară din Vâlcele cu Spitalul de Cardiologie din Covasna, liderul judeţean al PSD, deputatul Horia Grama, considerând această hotărâre drept "o aberaţie", transmite corespondentul MEDIAFAX.

61 afișări

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a criticat, joi, într-o conferinţă de presă, "incapacitatea" Executivului de a asigura o bună guvernare a ţării şi de a face reformă reală, precizând că "totul se face cu mediocritate, fără o analiză serioasă".

În acest context, Grama a menţionat că a discutat recent cu conducerea Consiliului Judeţean Covasna, împreună cu primarul oraşului Întorsura Buzăului şi cel al comunei Vâlcele despre problema a două spitale - Spitalul de Patologie Neuromusculară "Dr. Horea Radu" din Vâlcele şi cel din Întorsura Buzăului, care funcţionează ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Covasna.

Grama a afirmat că, în opinia sa, "este o aberaţie" să fie comasat Spitalul din Vâlcele, care este unicul de acest gen din ţară şi care nu are probleme financiare, cu Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna.

"Toată această reformă prin care acest spital ar fi desfiinţat şi trecut la Cardiologie Covasna e una care nu are la bază niciun fel de analiză .(...) Este o aberaţie să comasezi două spitale cu profil diferit", a spus liderul PSD Covasna.

Grama a menţionat că nu poate fi de acord cu acest lucru, mai ales că Spitalul din Vâlcele este unicul de acest gen din ţară.

"Cum poate fi condus eficient acest spital de la Covasna?", a spus el.

De asemenea, deputatul PSD a menţionat că a constatat că conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Covasna şi cea a CJ Covasna "nu doresc sub nicio formă" ca secţia externă a Spitalului Judeţean, de la Întorsura Buzăului, să fie menţinută la SJU, deoarece sunt pierderi mari acolo.

Grama a explicat că aceste pierderi vin din faptul că acolo sunt doar doi medici specialişti şi vreo 40 de asistente, adăugând însă că ar fi fost sarcina Spitalului Judeţean să asigure acolo servicii medicale minime, pentu zona respectivă, şi astfel să eficientizeze activitatea unităţii sanitare.

Horia Grama intenţionează să formuleze o interpelare către ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pentru a încerca "să salveze" spitalele din Vâlcele şi Întorsura Buzăului.

Spitalul de Patologie Neuromusculară "Dr. Horea Radu" din Vâlcele este singura instituţie sanitară din ţară specializată în patologia bolilor neuromusculare, fiind frecventat anual de peste o mie de pacienţi.

În ceea ce priveşte secţia externă a Spitalului Judeţean Covasna din Întorsura Buzăului, noua clădire a unităţii sanitare s-a finalizat, după 14 ani, la sfârşitul lui 2008, dar nu a putut fi dată în folosinţă nici până în prezent, din cauza lipsei de fonduri, întrucât în condiţiile actuale nu poate fi asigurată întreţinerea imobiliului.

Noua clădire a secţiei externe a Spitalului Judeţean Covasna are 26 de paturi în secţiile de Obstetrică-Ginecologie, Interne şi Pediatrie şi 20 de paturi pentru bolnavii cu afecţiuni cronice.

Cea mai mare problemă constă în lipsa de medici, întrucât în prezent la Întorsura Buzăului lucrează doar doi medici specialişti, iar finanţarea unităţii se face în funcţie de numărul de cazuri rezolvate.

Potrivit unei propuneri a Ministerului Sănătăţii (MS), două unităţi sanitare din judeţ Covasna - Spitalul Orăşenesc Covasna şi Spitalul "Dr. Horia Radu" din Vâlcele - urmează să fie comasate cu Spitalul de Cardiologie Covasna, unitate care aparţine direct de minister.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici