Purtătorul de cuvânt al PSD: Rolul BNR este altul decât acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc

Purtătorul de cuvânt al PSD Radu Moldovan a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că îi atrage atenţia guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, că rolul BNR este altul decât "acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc".

56 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al PSD: Rolul BNR este altul decât acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc

Purtătorul de cuvânt al PSD: Rolul BNR este altul decât acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Moldovan a declarat că, în calitate de om politic, a evitat să facă aprecieri la adresa BNR, dar acum se simte obligat să facă acest lucru pentru că BNR a intrat "într-un joc extrem de periculos".

"BNR a intrat într-un joc extrem de periculos, în prima fază printr-o decizie criminală de a creşte artificial cursul euro, la sfârşitul lunii septembrie, pentru a avea un curs foarte mare atunci când se stabileşte cursul euro prin care vor fi încasate accizele pe anul următor", a spus Moldovan.

El a reamintit că, în ultimii ani, în luna septembrie, BNR a crescut "artificial" cursul euro.

"Am folosit cuvântul criminal pentru că este un lucru extrem de grav împotriva românilor, care consumă combustibil, care au de plătit accize, şi mai ales împotriva românilor care au rate la bănci, rate oricum greu de achitat. Jocul acesta pe care îl face BNR în interesul Guvernului Boc este unul mai mult decât periculos. Am văzut că BNR s-a transformat într-un laborator de încercări ale politicilor de austeritate şi de tăieri ale Guvernului Boc. Avertizez cu tot respectul guvernatorul BNR şi conducerea BNR că rolul lor este altul decât acela de a încerca politicile criminale ale Guvernului Boc", a adăugat el.

Moldovan a spus că a văzut un director din BNR care a declarat că soluţiile pentru rezolvarea crizei economice ar fi reducerea cu 30 la sută a angajaţilor din sistemul bugetar şi impozitarea pensiilor sub zece milioane.

"Păi să-i dăm pe toţi afară, să închidem, să nu mai avem şcoală, să nu mai avem nimic. Mă mir cum nu le este ruşine în condiţiile în care sistemul de sănătate este praf, când preţurile au crescut vertiginos, când i-au lăsat fără subvenţii, acum să vină şi să-i condamne definitiv la moarte pe pensionari, care oricum abia îşi duc zilele de azi pe mâine", a spus el.

Moldovan consideră că guvernatorul BNR ar trebui "să îl dea afară" pe directorul Eugen Rădulescu, pentru declaraţiile făcute de acesta.

"Niciun director al unei instituţii cu importanţa BNR nu-şi poate permite să aibă în public păreri personale sau ce visează noaptea. Domnul guvernator trebuie să îl dea afară pe domnul Rădulescu şi atunci pot înţelege că a fost o declaraţie personală", a spus Moldovan.

El a catalogat declaraţiile lui Eugen Rădulescu drept "extrem de grave" şi a subliniat că un director din cadrul BNR nu are voie să facă astfel de declaraţii care să aducă o stare de nelinişte şi mai mare decât cea care există acum la nivelul societăţii.

"Dacă nu se ia nicio măsură împotriva domnului Rădulescu, înseamnă că discuţiile astea există la nivelul conducerii BNR. Nu fac o trimitere neapărat la guvernator, acolo e un consiliu, sunt mai mulţi oameni în conducerea BNR. Aştept o delimitare clară a Consiliului de Administraţie al BNR vis-a-vis de domnul Rădulescu", a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.

Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României, a declarat, joi seară, la o emisiune televizată, că toate pensiile ar trebui impozitate în România, inclusiv cele sub 1.000 de lei, în condiţiile în care deficitul sistemului de pensii este uriaş.

"Deficitul fondului de pensii este de trei miliarde de euro. Cu deficitul fondului de pensii am putea face 400 de kilometri de autostradă pe an. Sunt convins că sute de mii de persoane sunt pensionate fraudulos", a spus Rădulescu.

El a propus, de asemenea, scăderea numărului angajaţilor la stat cu 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici