Răspunsul ministrului ungar de Externe: Jobbik nu este implicat în activitatea Guvernului

Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, răspunzând unei solicitări din partea diplomaţiei române.

11987 afișări
Imaginea articolului Răspunsul ministrului ungar de Externe: Jobbik nu este implicat în activitatea Guvernului

Liderul Jobbik, Gabor Vona (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ugar.

Ministerul român de Externe a declarat duminică faptul că se aşteaptă ca Guvernul ungar să se disocieze de afirmaţiile de sâmbătă ale liderului Jobbik (extremă dreapta) Gabor Vona.

Vona a declarat sâmbătă, la Borzont, în partea centrală a României, la o tabără de tineret, că Ungaria ar trebui să îşi asume un conflict dacă interesele Ungariei pot fi reprezentate doar în acest mod.

Ministerul român de Externe a condamnat afirmaţiile lui Vona, argumentând că această afirmaţie "contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral".

Jobbik a calificat, la rândul său, poziţia Ministerului român de Externe drept o "provocare deliberată" vizând să intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România.

Un oficial de rang înalt din cadrul acestei formaţiuni radicale naţionaliste, Istvan Szavay, a declarat că Jobbik a spus în mod clar, în mai multe rânduri, că oferă prioritate intereselor etnici maghiari în relaţiile cu ţările vecine.

El a adăugat că nu au existat manifestaţii antimaghiare în tabăra organizată de un grup al tineretul maghiar din Transilvania, EMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici