Rectoratul UBB propune candidaţilor la Preşedinţie dezbaterea cu tema "România după 20 de ani"

Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca propune candidaţilor la Preşedinţia României să participe la o dezbatere publică, televizată în întreaga ţară, într-una din zilele 15-19 noiembrie 2009, la UBB, pe tema "România după 20 de ani: probleme deschise, proiecte, perspective".

55 afișări
Imaginea articolului Rectoratul UBB propune candidaţilor la Preşedinţie dezbaterea cu tema "România după 20 de ani"

Președintele Traian Băsescu (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"România se află la 20 de ani de la cotitura istorică din 1989, încât este responsabil să facem bilanţul succint a ceea ce s-a atins şi, mai ales, să abordăm cu perspective noi şi soluţii competente şi îndrăzneţe viitorul. Este nevoie ca şi în România abordările politice să devină profesionalizate, iar datoria unei universităţi demne de acest nume este să promoveze profesionalismul în toate domeniile din viaţa societăţii", informează Colegiul Senatului UBB.

Având în vedere raţiunile de mai sus, Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai - "lăsându-se inspirat de ultima campanie electorală din Statele Unite ale Americii, când universităţile au jucat rolul de prim plan al organizării dezbaterii candidaţilor" - propune candidaţilor la Preşedinţie să participe la o dezbatere publică, televizată în întreaga ţară, într-una din zilele 15-19 noiembrie 2009, la Universitatea Babeş-Bolyai, pe tema "România după 20 de ani: probleme deschise, proiecte, perspective".

UBB pune la dispoziţie sala Auditorium Maximum, din clădirea Colegiului Academic, care are 800 de locuri şi propune să fie desemnaţi trei mediatori, printr-un acord între reprezentanţii candidaţilor, dintr-un lot de propuneri de şase nume.

"În prealabil, Universitatea Babeş-Bolyai, sub coordonarea mediatorilor desemnaţi, întreprinde colectarea întrebărilor din partea cetăţenilor, încât problemele vieţii oamenilor să se regăsească în tematica dezbaterii. Fiecare dintre staff-urile candidaţilor va avea la dispoziţie 50 de locuri în sală, restul locurilor fiind ocupate de studenţi, cadre didactice, cetăţeni, pe baza unor invitaţii emise de Universitatea Babeş-Bolyai", potrivit UBB.

Dezbaterea se va orienta spre abordarea cât mai profesionalizată a problemelor societăţii româneşti, în cadrul european şi internaţional actual.

Reprezentanţii candidaţilor vor stabili Regulamentul desfăşurării dezbaterii într-o reuniune comună. Dezbaterea va dura 180 de minute, iar televiziunile şi publicaţiile vor fi acreditate conform acordului reprezentanţilor candidaţilor.

După anunţarea acordului participării, va avea loc o reuniune cu reprezentanţii candidaţilor, pentru a stabili toate detaliile dezbaterii.

Universitatea Babeş-Bolyai sărbătoreşte în acest an 90 de ani de la întemeierea Universităţi româneşti din Cluj şi-şi asumă rolul de intelectual public şi de conştiinţă sensibilă a nevoilor de modernizare şi afirmare a ţării noastre.

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a declarat, joi, la Sibiu, că îl invită pe Traian Băsescu la o dezbatere publică, precizând că aceasta ar putea avea loc într-o universitate, de exemplu, şi nu la vreun post de televiziune.

Purtătorul de cuvânt al candidatului Traian Băsescu, Sever Voinescu, a anunţat, vineri, că şeful statului a acceptat invitaţia candidatului PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, de a participa la o dezbatere publică, exprimându-şi disponibilitatea ca acest lucru să se întâmple sâmbătă, între orele 16.00 - 17.00, la Cluj. Voinescu a spus că liderul PSD poate să invite la această dezbatere şi alţi candidaţi.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că Mircea Geoană a greşit că nu l-a invitat şi pe liberalul Crin Antonescu la dezbaterea între candidaţi pe care a solicitat-o, legată de educaţie şi economie. Traian Băsescu a spus că acceptă invitaţia lui Geoană, dar a precizat că nu el a organizat dezbaterea.

Preşedintele PSD, Crin Antonescu, a declarat, vineri seară, la Realitatea TV, că este dispus să participe "oriunde, oricând şi oricum" la o dezbatere publică cu Traian Băsescu, Mircea Geoană şi alţi contracandidaţi, doar să fie anunţat de ora şi locul întâlnirii. Antonescu a adăugat că este "cât se poate de dispus" să participe la o astfel de dezbatere, doar să fie anunţat să fie prezent.

Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, declarase, vineri, la Botoşani, că, în opinia sa, este o problemă dacă lui Traian Băsescu şi Mircea Geoană le este frică de o dezbatere cu el.

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a avansat, vineri, propunerea ca o dezbatere la care să participe Traian Băsescu, Crin Antonescu şi el să aibă loc luni, la ora 18.00, la sediul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Ponta.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD a adăugat că, după ce această primă dezbatere va avea loc, se pot stabili în cursul săptămânii viitoare eventuale dezbateri similare organizate la Cluj şi la Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici