Redeschiderea restaurantelor la interior. Iniţiator: Prin lege sau OUG, important e ca HoReCa să primească oxigen

  • Redeschiderea restaurantelor la interior s-ar putea face în următoarele săptămâni.
  • Prin lege sau OUG, important e ca HoReCa să fie ajutată, arată iniţiatorii.
  • "Nu putem să ignorăm o întreagă industrie," spune deputatul Ionuţ Simionca.
647 afișări
Imaginea articolului Redeschiderea restaurantelor la interior. Iniţiator: Prin lege sau OUG, important e ca HoReCa să primească oxigen

Redeschiderea restaurantelor la interior. Iniţiator: Prin lege sau OUG, important e ca HoReCa să primească oxigen

Mult aşteptată de către mediul de afaceri, redeschiderea la interior a restaurantelor s-ar putea face în următoarele săptămâni, asta dacă un proiect de lege înregistrat recent la Senat va fi considerat prioritar de aleşi şi va fi adoptat de Parlament. 

Concret, servirea clienţilor în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele şi alte localuri publice va fi posibilă cu asigurarea unui spaţiu de cel puţin 2 m între mese şi montarea unui panouri separatoare între mese. În plus, la o masă vor sta cel mult patru persoane, aşa cum se întâmplă şi la terase. 

Iniţiatorii propunerii legislative văd în redeschiderea restaurantelor o mască de oxigen pentru HoReCa, o industrie în care lucrează aproximativ 400.000 de angajaţi, şi aşteaptă ca o astfel de decizie să fie aprobată cât mai repede, mai ales în condiţiile în care vara e pe final, iar terasele vor mai putea funcţiona o perioadă limitată de timp.

Business-ul restaurantelor, în valoare de 15-17 miliarde de lei pe an, s-a redus la jumătate în ultimele luni, peste 10.000 de restaurate, adică undeva la 30% din total, nu au mai reuşit să reia activitatea. HoReCa are o contribuţie la PIB de peste 5%, iar în industria ospitalităţii lucrează aproximativ 400.000 de oameni. 

Până la aprobarea în Parlament a măsurilor propuse, Guvernul poate decide mult mai repede redeschiderea restaurantelor, prin ordonanţă de urgenţă.

"Dacă celelalte partide îşi dau interesul şi îşi doresc să deschidă, să dea această mască de oxigen industriei HoReCa, o vor face. Dacă boicotează şi blochează acest proiect, înseamnă că nu au interesul să deschidă această industrie, care valorează undeva la 5% din PIB, plus celelalte industrii conexe. Căci dacă ai închis industria HoReCa, ai închis tot ce înseamnă producători, fermieri, prestatori de servicii, pentru că sunt mult servicii conexe care se leagă. Nu putem să ignorăm această industrie. Imaginaţi-vă că sunt oameni care investesc sute de mii de euro. Ce fac acei oameni, care au economisit toate economiile de-o viaţă? Ar fi bine ca măsura să se aplice cât mai repede. Ori prin Parlament, să facem repede să treacă şi să dăm un vot pozitiv, ori prin Guvern, printr-o OUG care să-şi facă efectele imediat. Eu m-aş bucura ca Guvernul să preia această iniţiativă", a declarat deputatul Ionuţ Simionca, iniţiatorul proiectului de lege intrat în procedura de legiferare din Parlament. 

 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici