România a finalizat o propunere de închidere a 24 de instanţe, număr sub cel propus de experţi externi în 2005

Raportul CE pe tema justiţiei publicat vineri la Bruxelles, arată că România a finalizat o propunere de închidere a 24 de instanţe şi a parchetelor aferente, subliniind însă că numărul de instanţe propuse a fi închise este cu mult sub cel propus de experţi externi în 2005.

37 afișări
Imaginea articolului România a finalizat o propunere de închidere a 24 de instanţe, număr sub cel propus de experţi externi în 2005

România a finalizat o propunere de închidere a 24 de instanţe, număr sub cel propus de experţi externi în 2005 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"În ultimele şase luni, România a adoptat o serie de măsuri structurale pentru a aborda problema presantă a deficitelor de capacitate ale sistemului judiciar. În momentul în care va fi disponibilă analiza de impact privind noile coduri, vor fi necesare măsuri suplimentare de asigurare a redistribuirii resurselor. De la ultimul raport al Comisiei, România a finalizat o propunere de închidere a 24 de instanţe şi a parchetelor aferente, care fie nu erau operaţionale, fie aveau un volum de lucru insuficient", notează raportul.

Documentul arată, într-o notă de subsol, că numărul de instanţe propuse a fi închise este cu nouă mai mare decât numărul de instanţe prevăzut în vară, dar este cu mult mai mic decât cel propus iniţial de experţi externi în 2005.

Prin această propunere, arată Comisia, vor deveni vacante 50 de posturi de judecător, 38 dintre acestea fiind în prezent ocupate. De asemenea, vor deveni vacante 47 de posturi de procuror, 38 dintre acestea fiind în prezent ocupate. Posturile care vor deveni vacante vor fi realocate.

Raportul mai arată că România a pregătit propuneri de consolidare a recrutării şi formării magistraţilor, dar, "cu toate acestea, capacitatea Institutului Naţional al Magistraturii nu a fost încă sporită în conformitate cu cerinţele în materie de resurse ale magistraturii, iar bugetul acestuia pe 2011 a fost redus (ca parte a consolidării fiscale naţionale necesare)".

Comisia arată că propunerile de transferare a anumitor sarcini administrative de la judecători la personalul auxiliar şi de a introduce manageri de instanţă sunt încă în curs.

Raportul Comisiei mai arată şi că "în România, au avut loc discuţii preliminare referitor la o revizuire a funcţionării sistemului judiciar, recomandată de Comisie", dar adaugă că această revizuire nu a fost încă lansată.

"Efectuarea unei evaluări independente a modului de funcţionare a sistemului judiciar ar contribui la identificarea măsurilor necesare pentru a consolida eficienţa sistemului. Raportul recent privind vulnerabilităţile sistemului judiciar român, elaborat de o echipă de magistraţi, avocaţi, academicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile, reprezintă o contribuţie utilă la această activitate", notează Comisia.

Documentul mai arată că, de la ultimul raport al Comisiei, România a întreprins măsuri pentru a da curs recomandărilor Comisiei privind sistemul disciplinar al magistraturii.

"Consiliul Superior al Magistraturii a pregătit propuneri de clasificare a gravităţii abaterilor disciplinare, pentru a extinde sfera sancţiunilor şi pentru a introduce o scară de pedepse adecvată. Este nevoie de legislaţie pentru implementarea acestor propuneri. În plus, au fost efectuate o serie de evaluări ale Inspecţiei Judiciare şi ale inspectorilor din cadrul acesteia, fiind prevăzut ca unele dintre acestea să fie repetate periodic în viitor", mai arată Comisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici