România are o nouă strategie militară. Ce schimbări prevede actul aprobat de Guvern

  • MApN: Strategia militară a României se bazează pe capacitatea de descurajare şi de proiecţie a forţei.
  • Strategia militară a României se numeşte „Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări”.
  • Strategia militară a României pentru perioada 2021 – 2024 a fost aprobată de Guvern. Cei care au întocmit documentul vorbesc despre inovaţii şi tehnologie modernă şi anunţă că strategia se bazează pe capacitatea reală de descurajare şi de proiecţie a forţei.
3654 afișări
Imaginea articolului România are o nouă strategie militară. Ce schimbări prevede actul aprobat de Guvern

România are o nouă strategie militară. Ce schimbări prevede actul aprobat de Guvern

Strategia militară a României se numeşte „Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări” şi a fost aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri.
 
Potrivit Biroului de presă al MApN, documentul reflectă orientările în domeniul securităţii şi apărării ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, luând în considerare riscurile şi ameninţările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei şi obiectivele militare naţionale prevăzute în Carta albă a apărării.
 
Cei care au întocmit documentul spun că „garantarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei naţionale” se face „în baza unei capacităţi reale de descurajare şi de proiecţie a forţei, integrată flexibil în structurile Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene”.
 
Totodată, strategia militară stabileşte priorităţile în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei, inclusiv prin utilizarea de inovaţii şi tehnologii moderne.
 
„Strategia militară prezintă conceptele operaţionale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040…
 
Noua strategie subliniază necesitatea inovării, adaptării şi implementării unor obiective realizabile, destinate configurării structurii de comandă şi a structurii de forţe, creşterii capacităţii de reacţie a unităţilor, digitalizării şi utilizării noilor tehnologii, modernizării sistemului de învăţământ şi al celui medico-militar, precum şi adaptării cadrului juridic necesar îndeplinirii misiunilor la pace, criză şi război”, scrie în comunicatul de presă MApN.
 
Pentru realizarea obiectivelor incluse în strategie, Ministerul Apărării Naţionale va primi minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care cel puţin 20% vor fi pentru înzestrare şi modernizare, iar 2% pentru cercetare, dezvoltare şi inovare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici