România continuă să solicite o strategie de integrare a romilor la nivel european

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la întâlnirea cu ambasadorii, că România continuă să solicite o strategie de integrare a romilor la nivel european, afirmând că fundamentul cultural al romilor nomazi este să fie în mişcare.

34 afișări
Imaginea articolului România continuă să solicite o strategie de integrare a romilor la nivel european

România continuă să solicite o strategie de integrare a romilor la nivel european (Imagine: Mediafax Foto)

"În 2008, eu am solicitat în Consiliul European generarea unei strategii de integrare a romilor la nivel european, plecând exact de la premisa că sunt cetăţeni europeni şi pot circula oriunde în Europa. În Consiliul European s-a stabilit ca trimestrul I 2009 să fie momentul în care Comisia Europeană să prezinte această strategie Consiliului European spre aprobare. Din păcate, au fost state, probabil mari contribuabile la bugetul Uniunii, care au intervenit pe lângă decizia Consiliului şi această strategie nu s-a mai făcut", a spus şeful statului.

"Este un lucru rău şi România, deşi are responsabilitate majoră, pentru că sunt cetăţenii noştri, România continuă să solicite o strategie de integrare a romilor la nivel european, pentru că sunt romi şi romi. Sunt romii căldărari. Aceia sunt fixaţi, sunt integraţi, au obiceiurile lor, au viaţa lor. Sunt romii lingurari, romii cu pălării, deci sunt integraţi. Dar pe romii nomazi încă nu i-a integrat nimeni. Iar aici discutăm de obiceurile romilor nomazi, care pleacă din loc în loc şi oriunde se duc vor spune că au plecat pentru că de unde vin este rău acolo", a declarat Traian Băsescu referindu-se la problemele legate de expulzarea romilor din Franţa.

El a subliniat că este nevoie de o strategie europeană pentru romii nomazi.

"În acelaşi timp - şi vreau să ştiţi că aceasta a fost poziţia mea în câteva instanţe europene, inclusiv, la un moment dat, în Consiliul European - noi trebuie să fim corecţi şi să nu ne ascundem. De fapt, ce le propunem noi romilor nomazi nu este o politică de integrare, ci, fără să mărturisim, le propunem o politică de asimilare, pentru că fundamentul cultural al romilor nomazi este să fie în mişcare", a adăugat şeful statului.

Totodată, el s-a întrebat dacă Uniunea Europeană are capacitatea să găsească o soluţie pentru romii nomazi.

"Este partea specificului lor cultural. Ţinem sus steagul că noi protejăm valorile minorităţilor, obiceiurile, cultura şi aşa mai departe. Avem voinţa politică să găsim soluţii pentru romii nomazi? Este un tip de întrebare la care eu nu am un răspuns. Trebuie ca şi colegii, şefi de stat şi de guvern, membri ai Consiliului European, să dea un răspuns, mai ales pe ceea ce s-a creat acum în Franţa", a precizat Traian Băsescu.

"Vă pot spune că, probabil, abordarea la Paris a fost puţin diferită de cea de la Roma. La Roma, vă aduceţi aminte, acum doi ani a fost o astfel de explozie, dar împreună cele două guverne au găsit soluţii şi lucrurile au intrat în normalitate şi s-au găsit soluţii. Sperăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi acum în relaţia Paris - Bucureşti şi incidentul să nu genereze cumva o depreciere a relaţiei bilaterale, pentru că ar fi păcat. Până la urmă, avem experienţa unei astfel de întâmplări în relaţia cu Italia. Dacă a existat voinţă de ambele părţi, lucrurile au fost rezolvate. Sperăm ca la fel să rezolvăm şi problemele de la Paris", a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici