Scandal la nivel înalt în Bulgaria. Preşedintele Ruman Radev cere demisia guvernului

  • Preşedintele bulgar a catalogat guvernul propriei ţări drept „mafiot”
  • Ruman Radev a cerut demisia guvernului de orientare centru-dreapta al ţării
  • Tensiunile la nivel înalt dintre preşedinte şi premier au escaladat şi au stârnit proteste la nivel naţional
3392 afișări
Imaginea articolului Scandal la nivel înalt în Bulgaria. Preşedintele Ruman Radev cere demisia guvernului

Sursa foto: profimedia

Preşedintele bulgar Ruman Radev a cerut guvernului de centru-dreapta al ţării să demisioneze sâmbătă, în timpul unei emisiuni televizate. Radev a catalogat guvernul drept unul „mafiot” şi i-a acuzat de corupţie. Preşedintele a solicitat, de asemenea, demisia procurorului şef al ţării, Ivan Gechev.

"Bulgarii de diferite vârste şi afilieri politice cer restabilirea statului de drept şi a libertăţilor civile de bază care au fost încălcate metodic în ultimii ani", a declarat Radev. Remarca vine în contextul în care doi consilieri prezidenţiali au fost arestaţi sub suspiciunea de trafic de influenţă iar sediul preşedenţiei a fost percheziţionat de către poliţie.

Tensiunile la nivel înalt dintre Ruman Radev şi premierul Boyko Borissov au declanşat proteste la nivel naţional. Protestatarii au condamnat acţiunea de percheziţie a sediului preşedenţiei şi arestare a consilierilor prezidenţiali. De asemenea, au acuzat guvernul de corupţie şi de legături cu grupările infracţionale. 

Procurorul şef al ţării îl acuză pe Radev de comportament neconstituţional. Gechev a replicat că preşedintele a încălcat independenţa judiciară şi a încercat să exercite presiuni asupra parchetului.

Bulgaria este clasată drept cel mai corupt stat membru al Uniunii Europene de către organizaţia de prevenire şi combatere a fenomenului de corupţie, Transparency International.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici