SCANDAL şi acuzaţii de "minciună": Bugetul Transporturilor a fost aprobat după 3 ore de dezbateri şi certuri, cu amendamente

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost adoptat, duminică, de Comisiile de buget, după peste trei ore de dezbateri şi certuri între aleşi, fiind adoptate o serie de amendamente care nu presupuneau efort bugetar, precum şi un amendament fără sursă de finanţare, care a fost ulterior retras.

3011 afișări
Imaginea articolului SCANDAL şi acuzaţii de "minciună": Bugetul Transporturilor a fost aprobat după 3 ore de dezbateri şi certuri, cu amendamente

SCANDAL şi acuzaţii de "minciună" la buget. Viorel Ştefan: Ialomiţianu ne chinuie, apoi pleacă

Bugetul instituţiei este, în 2016, de 11,8 miliarde de lei, în scădere cu 7,63% faţă de anul în curs. Parlamentarii au depus peste 70 de amendamente, o parte fiind adoptate, cu susţinerea ministrului Dan Costescu, având în vedere că nu presupuneau efort bugetar, ci doar transferuri între capitole. Acestea făceau referire la lucrări de drumuri naţionale şi autostrăzi, în special la capitolul studii şi proiecte.

Cu toate acestea, a fost adoptat şi un amendament prin care se alocau 189 de milioane de lei pentru drumul DN28B Botoşani - Târgu Frumos, iniţiat de deputatul PNL Anton Doboș. Ministerul Transporturilor s-a opus amendamentului, însă acesta a fost votat de parlamentari, ministrul anunţând că aleşii vor trebui să îl respingă în plen, având în vedere că nu există banii necesari.

Ulterior, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, PSD, a declarat ironic că este foarte bine că doar un singur astfel de amendament a fost admis, pentru că alfel ar fi fost indisponibilizaţi practic toţi banii de investiţii din minister. "Aţi reuşit performanţa să blocaţi doar 189 de milioane, e bine", a spus acesta.

Iniţiatorul a anunţat, după aceste discuţii, că îşi va retrage amendamentul. "Ca un om responsabil ce sunt, îl retrag", a spus Doboş.

Dezbaterile, care au durat peste trei ore, au fost marcate şi de scandaluri între parlamentari. Astfel, în timp ce parlamentarii discutau numeroasele amendamente aduse la bugetul Ministerului Transporturilor, fiind deja deranjaţi că discuţiile durau de două oră şi jumătate, membrii Comisiei au aflat că liberalii l-au înlocuit pe deputatul Gheorghe Ialomiţianu cu deputatul Alexandru Nazare, fiind înaintată şi o hârtie oficială în acest sens.

În acel moment, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a afirmat că sunt unii membri ai Comisiei care "îşi bat joc" şi a întrerupt dezbaterile, solicitând consultări cu grupurile politice. Ştefan a criticat înlocuirea lui Gheorghe Ialomiţianu. "După ce ne-a chinuit toată ziua, acum pleacă? Păi aşa ne schimbăm şi noi unul cu altul şi ţinem şedinţa până dimineaţa", a spus Viorel Ştefan.

El s-a ridicat şi a plecat din sală, fiind întrebat de liberala Andreea Paul de ce s-a enervat. "Voi m-aţi enervat. Pleacă unul, vine altul odihnit", a continuat Viorel Ştefan.

Un alt deputat a comentat, în sală, că Ialomiţianu este ca un "jucător bătrân": "Nu rezistă decât o singură repriză", a spus acesta.

După o pauză de aproximativ 10 minute, deputaţii şi senatorii au decis o nouă procedură, mai rapidă, pentru discutarea şi votarea amendamentelor. Imediat după reluarea şedinţei, a părăsit lucrările şi deputatul PNL Constantin Dascălu. Acesta a fost nemulţumit de rezultatul unui vot, acuzându-şi colega de partid, pe Andreea Paul, că a numărat greşit. La anunţarea rezultatelor, acesta s-a ridicat, şi-a luat haina şi a părăsit nervos sala.

"Eu plec acasă. Minţi, doamna Paul. Minţi! Mai grav e că sunteţi şi doamnă", a spus Constantin Dascălu.

Ulterior, un deputat PSD, Vasile Popeangă, s-a enervat şi el pe rezultatul unui vot, strigând la Andreea Paul, secretar al Comisiei, că trebuie să "înveţe să numere".

Andreea Paul i-a atras atenţia asupra tonului, însă acesta a continuat, strigând: "Nu vreau. (...) Tu eşti secretarul. Fă-ţi treaba".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici