Secretarul de stat Victor Opaschi, acuzat de ACL Alba că cere preoţilor să-l susţină pe Ponta

Secretarul de stat la Secretariatul pentru Culte Victor Opaschi este acuzat de ACL Alba că a mers în mai multe parohii din judeţ, cerându-le preoţilor să îşi îndemne enoriaşii să îl voteze pe Victor Ponta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

686 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat Victor Opaschi, acuzat de ACL Alba că cere preoţilor să-l susţină pe Ponta

Victor Opaschi (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, reprezentanţii ACL Alba spun că secretarul de stat la Secretariatul pentru Culte Victor Opaschi s-a aflat în ultimele zile în Alba şi a mers în mai multe parohii pentru a le cere preoţilor să îşi îndemne enoriaşii să-l voteze pe Victor Ponta în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

"Am aflat cu stupoare despre repetarea în judeţul Alba a binecunoscutului, de acum, caz de la Satu Mare, în care un politruc PSD ameninţă preoţii şi îi trimite să fie agenţi electorali ai lui Victor Ponta. Domnul Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul pentru Culte şi om de bază al PSD, fost consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, a început un periplu prin mai multe parohii din judeţul Alba, spunându-le preoţilor să propovăduiască în biserică doctrina PSD şi să îndemne enoriaşii să-l voteze pe Victor Ponta", susţin reprezentanţii ACL Alba.

Aceştia mai susţin că gestul secretarului de stat este "de o laşitate şi de o neruşinare strigătoare la cer" şi solicită public liderilor PSD "să lase preoţii şi credincioşii în pace", pentru că "Biserica, indiferent de cult, este o icoană a sufletului şi nu trebuie amestecată în jocurile politice, pentru că aşa cer interesele de moment ale unei găşti disperate că va pierde".

"Considerăm acest gest ca fiind de o laşitate şi de o neruşinare strigătoare la cer. În judeţul Alba, Biserica nu a fost niciodată amestecată în politică, iar autorităţile locale şi judeţene, prin votul consilierilor din toate partidele, au oferit acestei instituţii fundamentale a societăţii, indiferent de cult, sprijinul lor, necondiţionat de niciun fel de susţinere politică. Credem că, încă o dată, PSD a confundat Alba cu Teleormanul, încercând să aplice aici mijloace murdare de campanie care aduc jignire însăşi demnităţii umane. Facem, încă o dată, apel la PSD să renunţe la aceste metode bolşevice şi să lase preoţii şi credincioşii în pace, să-şi practice fiecare credinţa cum crede de cuviinţă", se menţionează în comunicatul de presă al ACL Alba.

Gândul a prezentat, luni, înregistrări în care preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, ţipă la colegii săi de partid şi îi ameninţă pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, dar şi pe preoţii din judeţ că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câştiga prezidenţialele.

Imaginile survin unor alte înregistrări în care, de exemplu, într-o biserică din Paris, secretarul general al PSD pentru diaspora şi un deputat PSD le spune credincioşilor: "Îndrăznesc să merg mai departe şi să vă spun că Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu măsuri şi le-a implementat pentru dumneavoastră. Vă rog frumos să vă gândiţi foarte bine şi să mergeţi corespunzător, după cum simţiţi. Vă mulţumesc frumos", discurs întrerupt, în unele momente, de huiduieli.

Presa locală a prezentat, recent, imagini cu părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea din judeţul Satu Mare, care, avându-l alături pe liderul organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Govor, le spune credincioşilor din biserică: "Este în jurul nostru şi Mircea Govor, care şi el este ortodox, este împreună cu noi şi ne îndeamnă şi el să fim uniţi şi să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească!".

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici