Senat: Administraţiile locale, obligate să achiziţioneze minimum 10% maşini electrice

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu, prin care autorităţile administraţiei publice vor avea obligativitatea de a achiziţiona minimum 10% maşini electrice sau hibride din totalul vehiculelor pe care le vor cumpăra.

379 afișări
Imaginea articolului Senat: Administraţiile locale, obligate să achiziţioneze minimum 10% maşini electrice

Administraţiile locale, obligate să achiziţioneze minimum 10% maşini electrice

"Proiectul iniţiat de senatorul ALDE şi preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu prin care autorităţile administraţiei publice vor avea obligativitatea de a achiziţiona minimum 10% maşini electrice sau hibride din totalul vehiculelor pe care le vor cumpăra a fost adoptat astăzi de Senat, în calitate de primă cameră sesizată", se arată în comunicatul ALDE remis MEDIAFAX.

Iniţiativa preşedintelui ALDE propune modificarea articolului 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice astfel : „la data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entităţile prevăzute în prezenta ordonanţă, care achiziţionează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preţ unitar nu poate depăşi suma de 35.000 euro, inclusiv TVA”.

Prin iniţiativa adoptată de Senat, ministerele, organele de specialitate din administraţia publică centrală şi instituţiile din subordinea acestora, precum şi consiliile locale şi judeţene vor fi stimulate în a folosi şi autoturismele acţionate electric.

Modificările propuse vor ajuta la reducerea poluării şi vor promova o dezvoltare sustenabilă economică şi ecologică.

„Astăzi răspunsul la problemele de poluare generate de autovehicule este dat de folosirea pe scară din ce în ce mai largă a maşinilor cu propulsie hibridă sau complet electrică. Autorităţile au obligaţia să se înscrie în această tendinţă şi chiar mai mult: să fie un exemplu pentru toţi utilizatorii. Rămâne de demarat un program ambiţios de realizare a infrastructurii aferente - staţii de încărcare pentru maşini electrice la toate instituţiile publice”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că va solicita deputaţilor să susţină această iniţiativă, astfel încât să poată fi implementată cât mai repede. „Este un pas important pe care îl putem face pentru a avea un mediu cât mai curat pentru noi şi copiii noştri”, a mai spus preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Taguri:
masini,
legi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici