Proiectul de lege privind deconspirarea Securităţii a trecut de Parlament

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul care prevede obligaţia persoanelor care candidează sau au fost alese în funcţii publice sau de demnitar, precum cea de preşedinte, parlamentar sau de primar, să semneze o declaraţie pe propria răspundere în sensul că nu a colaborat cu Securitatea.

1054 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege privind deconspirarea Securităţii a trecut de Parlament

Proiectul de lege privind deconspirarea Securităţii a trecut de Parlament

Proiectul pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii a fost adoptată cu majoritate de voturi.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, în sensul instituirii obligaţiei tuturor persoanelor care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art 3 din actul normativ de bază, cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, de a face o declaraţie pe propria răspundere, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii ori de colaborator al acesteia”, potrivit raportului favorabil al Comisiei juridice.

Iniţiativa aparţine senatorului ALDE Daniel Zamfir.

Potrivit unui amendament admis în Comisia juridică, cei care ocupă demnităţi publice au obligaţia să depună, la începutul oricărui mandat, o nouă declaraţie pe proprie răspundere că nu au avut niciun fel de legătură cu fosta Securitate, însă orice persoană poate verifica, la cerere, acest lucru.

Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de for decizional, astfel acesta va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici