Senatorii PSD se tem că PNL ar putea ceda în cazul Geoană, pentru sprijinul lui Meleşcanu la CC

Senatorii PSD au ridicat, marţi, la şedinţa de grup, ipoteza unei cedări a PNL în problema revocării lui Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului, în schimbul unui sprijin al PDL pentru ca Teodor Meleşcanu să fie numit judecător la Curtea Constituţională.

19 afișări
Imaginea articolului Senatorii PSD se tem că PNL ar putea ceda în cazul Geoană, pentru sprijinul lui Meleşcanu la CC

Senatorii PSD se tem că PNL ar putea ceda în cazul Geoană, pentru sprijinul lui Meleşcanu la CC (Montaj foto)

Surse din cadrul grupului PSD din Senat au declarat, pentru MEDIAFAX, că mai mulţi senatori social-democraţi au ridicat problema unei eventuale "cedări" a senatorilor PNL în ceea ce priveşte solicitarea PDL de a-l revoca din funcţie pe Mircea Geoană.

Scenariul luat în calcul de senatorii PSD era că PNL ar putea ajuta, indirect, fie prin absenţa de la Biroul Permanent, fie prin abţinerea de la vot, ca solicitarea PDL de a-l revoca pe Mircea Geoană să ajungă în plen, unde PDL, UDMR şi independenţii au majoritatea de voturi.

În schimbul acestui "ajutor", PDL ar fi urmat, potrivit temerilor exprimate de unii senatori PSD, să îi întoarcă voturile lui Teodor Meleşcanu, pentru ca acesta să fie numit de Senat judecător al Curţii Constituţionale.

Sursele citate au arătat că această discuţie din grupul PSD s-a bazat pe varianta în care, dintre cei trei judecători la Curtea Constituţională cărora le expiră mandatul în 2010, unul va fi numit de Preşedinţie, unul de puterea guvernamentală şi unul de către opoziţie.

În această variantă, era luată în calcul numirea de către Senat fie a unui reprezentant PNL, fie a unuia PSD, la Curtea Constituţională.

Aceleaşi surse au arătat că senatorii PSD au discutat şi despre varianta în care PDL ar putea forţa impunerea a doi reprezentanţi la Curtea Constituţională, unul numit de Camera Deputaţilor, unul numit de Senat, profitând de faptul că, împreună cu UDMR şi independenţii, au majoritatea de voturi în ambele Camere.

În eventualitatea în care PDL va recurge la această variantă, au mai arătat sursele citate, nici PSD, nici PNL nu ar avea căi legale de atac, judecătorii fiind numiţi de Parlament, nu de partidele politice.

PNL l-a propus pe Teodor Meleşcanu pentru unul din mandatul de judecător al Curţii Constituţionale.

PSD nu a făcut nominalizări oficiale, însă surse din partid au declarat, pentru MEDIAFAX, că Valer Dorneanu ar urma să fie nominalizat pentru Curtea Constituţională.

PDL nu a făcut, deocamdată, anunţuri legate de un eventual favorit pentru Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici