Senatul a respins o lege care stabilea ca o parte din aleşii locali să aibă paşaport diplomatic

Senatorii au respins, marţi, o iniţiativă legislativă prin care se propunea ca şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii de reşedinţă de judeţ, primarul general al Capitalei şi primarii de Sector să beneficieze de paşaport diplomatic.

110 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins o lege care stabilea ca o parte din aleşii locali să aibă paşaport diplomatic

Senatul a respins o lege care stabilea ca o parte din aleşii locali să aibă paşaport diplomatic (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Decizia de respingere a proiectului a fost luată, cu 40 de voturi "pentru", 56 de voturi "împotrivă" şi şase abţineri, în pofida raportului favorabil propus plenului de Comisia pentru politică externă a Senatului.

Votul a fost electronic secret, decizia fiind luată la propunerea liderului senatorilor PC, Dumitru Pelican, care a spus că astfel nimeni nu va putea fi criticat şi nimeni nu va putea fi lăudat pentru votul său.

În cadrul dezbaterilor, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a menţionat că de paşaport diplomatic trebuie să beneficieze doar cei care fac diplomaţie, preşedintele, membrii Guvernului şi parlamentarii.

El a subliniat că, atunci când se înfrăţeşte o regiune cu un judeţ sau când se fac contracte între regiuni, nu se face diplomaţie.

Senatorul Nicolae Vlad Popa a subliniat că posesorul paşaportului diplomatic are imunitate diplomatică.

"Nu putem transfera un document pentru a crea o imunitate pe care cetăţeanul respectiv, la nivelul consiliului judeţean şi la nivelul primăriei, nu o are", a menţionat el.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a arătat, la rândul său, că diplomaţia, formată în mii de ani, comunicarea interstatală prin anumite persoane este un privilegiu al unor profesionişti.

"Nu cred că bagatelizarea sau extinderea ariei de acoperire prin lege este binevenită", a spus acesta.

Reprezentantul Ministrului de Externe care a participat la şedinţă a susţinut, de asemenea, respingerea iniţiativei legislative.

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate este propusă de către deputaţii Dorel-Gheorghe Căprar, Bogdan Ciucă, Viorel Marian Dragomir, Florin Iordache, Angel Tîlvăr şi Mihai Tudose.

Proiectul de lege a fost votat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici