Severin: Se fac presiuni inacceptabile pentru ca PE să dea un anumit vot privind aderarea la Schengen

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că declaraţii referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen precum cea a ministrului maghiar de Interne constituie "presiuni inacceptabile" asupra Parlamentului European.

73 afișări
Imaginea articolului Severin: Se fac presiuni inacceptabile pentru ca PE să dea un anumit vot privind aderarea la Schengen

Severin: Se fac presiuni inacceptabile pentru ca PE să dea un anumit vot privind aderarea la Schengen (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Severin a afirmat că declaraţia ministrului maghiar de Interne Sandor Pinter cu privire la amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este neprocedurală şi constituie o formă de presiune la adresa Parlamentului European.

Fostul ministru de Externe a spus că deciziile privind aderarea la Spaţiul Schengen se iau după reguli bine precizate.

"Avizul cu privire la aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei este pe agenda Parlamentului European, care îşi va începe sesiunea lunea viitoare, iar după dezbaterea şi votul din plen Consiliul European va lua o decizie. Până atunci, este bine să se abţină oricine de la comentarii", a afirmat Severin.

El a menţionat că avizul cu privire la aderarea la Spaţiul Schengen este dat în funcţie de raportul Comisiei Europene, care a constatat îndeplinirea criteriilor tehnice şi legale de către România.

"În aceste condiţii, declaraţii precum cele ale ministrului maghiar constituie o altă formă de presiune asupra Parlamentului European, presiune pe care eu, ca europarlamentar, o consider inacceptabilă. Cu atât mai mult nu înţeleg raţiunea unor astfel de declaraţii, în timpul vacanţei Parlamentului European şi la doar câteva zile după ce Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE", a mai spus Severin.

Acesta consideră că astfel de afirmaţii, înaintea votului din plenul PE, constituie forme de "presiune" asupra europarlamentarilor, în condiţiile în care "este greu de crezut" că la nivelul Consiliului European s-ar putea lua o decizie cu privire la Spaţiul Schengen contrară votului Parlamentului European.

"Se fac presiuni pentru ca noi, europarlamentarii, să acceptăm să înghiţim poziţia nu neapărat a Germaniei, ci a Franţei, poziţie care este animată de interese de politică internă, de probleme ale actualului guvern francez, implicat în mari scandaluri de corupţie, şi de probleme de politică comercială ale Franţei în raport cu România. Este inadmisibil ca poporul român să plătească prin contracte economice interesele Franţei", a apreciat Severin.

Europarlamentarul PSD a precizat că aderarea la Spaţiul Schengen nu depinde de declaraţii ale unor miniştri ai statelor UE, ci de o serie de proceduri şi de etape bine definite, pe care România le-a parcurs deja.

Severin a spus că, din punct de vedere tehnic, România funcţionează după criteriile Schengen, ultimul pas care mai trebuia realizat fiind retragerea grănicerilor de la frontiera internă cu UE.

"Zilele nu au intrat în sac, iar noi vom cere ca aderarea României la spaţiul Schengen să rămână pe terenul solid al legalităţii, şi nu pe terenul speculaţiilor, al intereselor meschine ale unuia sau altuia dintre statele UE, fie ele chiar şi dintre cele mai puternice. Din punctul nostru de vedere, lucrurile rămân aşa cum au fost stabilite prin criteriile tehnice, nu prin criterii arbitrare care nu sunt nici măsurabile. Dar pentru asta este nevoie de o acţiune unitară la nivelul întregii ţări, uitând de ce ne desparte şi ne separă ca partide politice", a adăugat Adrian Severin.

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agenţia dpa, conform NZZ.ch.

Pinter a afirmat că până în luna iunie va deveni clar ce criterii mai au de îndeplinit cele două ţări, iar aderarea ar putea avea loc cel mai devreme în luna octombrie.

"Luna martie este exclusă", a declarat, de asemenea, un diplomat european, citat de NZZ.ch, care adaugă că aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen a generat deja dispute în Uniunea Europeană.

Pinter a afirmat însă că aderarea României şi Bulgariei rămâne pe agenda de lucru a preşedinţiei ungare a UE.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că în momentul de faţă preşedinţia ungară a UE are pe agendă extinderea Spaţiului Schengen, el precizând însă că autorităţile române au cerut ministerului ungar de Interne declaraţia lui Sandor Pinter.

El a precizat, la Antena 3, că autorităţile de la Bucureşti aşteaptă data de 14 ianuarie pentru prezentarea în Consiliul European a ultimului raport de evaluare privind îndeplinirea criteriilor pentru aderarea României la Schengen.

Ministrul de Externe a spus că România ar trebui în primul rând să îşi păstreze ca atare obiectivul de adrerare la Schengen şi, dacă reuşeşte să facă din acest lucru un subiect naţional, şi nu de polemici interne, să urmărească planul de măsuri existent în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici