Strategia anticorupţie prevede şi revizuirea Legii de finanţare a partidelor şi campaniilor

Strategia naţională anticorupţie, aprobată de Guvern în şedinţa de marţi, prevede şi modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin introducerea unor noi reguli care urmează să fie stabilite, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

300 afișări
Imaginea articolului Strategia anticorupţie prevede şi revizuirea Legii de finanţare a partidelor şi campaniilor

Strategia anticorupţie prevede şi revizuirea Legii de finanţare a partidelor şi campaniilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Este avută în vedere inclusiv modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale pentru creşterea gradului de transparenţă, ca parte a strategiei anticorupţie", au arătat sursele.

Sursele citate susţin că existenţa unei astfel de prevederi în strategia anticorupţie, nu foarte agreată de către UDMR, a fost introdusă şi în urma unor discuţii politice la nivelul coaliţiei legată de susţinerea înfiinţării liniilor maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

La începutul anului trecut, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, menţionând că ideea trebuie explicată românilor şi că metoda poate fi introdusă începând din 2012.

"Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum. Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea «aoleu, trebuie să găsim candidat care are bani să-şi susţină campania»", a declarat atunci Băsescu.

El a adăugat că "ar fi foarte sănătos" pentru clasa politică introducerea acestui tip de finanţare şi că, în situaţia în care candidatul va avea bani de la bugetul de stat, atunci acesta va trebui să justifice prin facturi banii cheltuiţi.

"Trebuie să avem forţă să ne asumăm acest lucru, explicând românilor că pierd mult mai mult altfel, cu finanţarea netranparentă a cumpărării de găleţi, şepcuţe, de kilograme de ulei şi zahăr duse la poartă şi aşa mai departe", a adăugat Băsescu.

Preşedintele mai afirma că noul tip de finanţare poate fi introdus începând cu alegerile din 2012, fiind doar o problemă de alocare de resurse.

La acel moment, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că social-democraţii vor vota o eventuală lege prin care să fie suportate campaniile electorale de la bugetul de stat, în timp ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirma că preocuparea şefului statului privind finanţarea campaniilor electorale este corectă, el apreciind, însă, că "omul" care are această preocupare "e greşit".

Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015 a fost aprobat, marţi, de Guvern, iar premierul Mihai Răzvan Ungureanu va propune în coaliţie redactarea unei Declaraţii politice privind aplicarea documentului, care prevede şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor, declaraţie care să fie transmisă spre asumare şi Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici