Tăriceanu anunţă norme mai stricte pentru accesul în Parlament şi reguli noi pentru jurnalişti

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi că, după protestul de miercuri, vor fi reguli mai stricte privind accesul în Parlament şi că vor fi introduse noi reguli pentru jurnaliştii acreditaţi, astfel încât cameramanii TV să nu-i mai îmbrâncească pe parlamentari.

1658 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu anunţă norme mai stricte pentru accesul în Parlament şi reguli noi pentru jurnalişti

Tăriceanu anunţă norme mai stricte pentru accesul în Parlament şi reguli noi pentru jurnalişti

"Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament ne demonstrează că se încearcă de către USR şi poate PNL, într-o măsură variabilă sau mai mică, să se transforme Parlamentul într-un soi de Piaţa Matache. Cred că unul dintre membrii Parlamentului a venit şi a aunţat că se încearcă transofrmarea în unitate militară. Ei bine, vreau să vă spun că elementul de referinţă pe care unul dintre colegii noştri, domnul deputat Ciolacu (Marcel Ciolacu - n.r.), l-a propus pentru a se avea în vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului şi a regulilor pe care le aplicăm în Parlament este ceea ce se întâmplă la Parlamentul European. Nici mai mult, nici mai puţin. Dacă la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu există posibilitate de manifestare democratică pentru parlamentari, atunci nu ştiu ce să mai zic. Noi intenţionăm decât să revenim la normalitate şi să nu lăsăm în Parlament să degenereze în violenţe fizice, în agresiuni, aşa cum mi s-a întâmplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestanţilor care au fost aduşi şi chiar şi a celor care probabil unii dintre ei sunt astăzi cu camerele de luat vederi aici", a afirmat Tăriceanu, după Biroul permanent reunit.

Preşedintele Senatului a susţinut că ceea ce s-a întâmplat ieri a fost un fel de " maul ca la rugby".

"Ceea ce s-a întâmplat a fost un fel de maul ca la rugby, în care erau de-a valma diferite persoane. Sunt de 26 de ani în Parlament şi ceea ce mi s-a întâmplat ieri, nu mi s-a întâmplat niciodată de când sunt în Parlament. Pe baza propunerilor pe care le vom primi, aşa cum v-am spus, şi în baza bunelor practici de la Parlamentul European sau alte Parlamente democratice, le vom stabili şi în Parlamentul României. Parlamentul nu trebuie confundat, nu se fac manifestaţii publice nici paşnice, nici nepaşnice. Ieri am văzut că practica instaurată încet-încet de un an şi jumătate de USR se extinde. Am avut parte de tot felul de noutăţi de tip PRM. Vă aduceţi aminte, după plecarea PRM-ului în Parlament se instalase o atmosferă cât de cât civilizată. Acum, locul PRM a fost luat de paridul USR. Colegii mei nu suntem de acord cu asemenea gest de manifestări. În final o să trebuiească să existe şi anumite reguli în ceea ce vă priveşte, adică camerele pot să stea acolo, nu cred că trebuie să vină toţi cameramanii cu camerele peste noi, să ne îmbrâncească, să ne forţeze să dăm declaraţii" a mai precizat Tăriceanu.

Un protest a avut loc, miercuri, în Palatul Parlamentului, în timp ce premierul Viorica Dăncilă ţinea un discurs despre stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE din ianuarie 2019. Parlamentarii USR au fost acuzaţi că lăsat protestatarii să intre în Parlament, deşi regulamentul intern nu permite acest lucru.

Tomac: Tăriceanu vrea să transforme Parlamentul într-o unitate militară

Liderul PMP, deputatul Eugen Tomac, a părăsit miercuri şedinţa Biroului permanent reunit, şi l-a acuzat pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că vrea să transforme Parlamentul într-o unitate militară.

”Veţi fi verificaţi ca şi cum aţi aţi fi intrat într-o instituţie militarizată. Sunt profund revoltat, tocmai am avut o polemică cu domnul Tăriceanu care vrea să transforme Parlamentul într-o unitate militară. Eu sunt de acord că nu putem tolera lucruri care sunt dincolo de civilizaţie, iar asta ţine de structurile care au menirea menirea să menţină ordinea în această instituţie, însă modul cum s-a pus problema acum în acest birou permanent reunit mă revoltă, pentru căavem obligaţia să păstrăm această instituţie deschisă pentru toţi cetăţenii. Domnul Tăriceanu propune ca Parlamentul să mandateze Secretariatul General să ia măsuri extrem de severe în ceea ce priveşte accesul în instituţie, cine invită cetăţenii, de ce îi invită şi aşa mai departe. Ori o asemenea abordare nu poate decât să ne revolte, pentru că avem nevoie de o instituţie liberă. E Parlamentul României şi nu aş vrea ca dintr-un exces de zel să se transforme Parlamentul într-o unitate militară. Mi se pare o măsură excesivă şi arată apucăturile acestea dictatoriale pe care le are acuatala majoritate", a susţinut Tomac în timpul şedinţei Biroului permanent reunit.

Tomac a mai susţinut că PSD a cerut să se prezinte situaţia cu privire la cei care au permis intrarea protestatarilor şi sancţionarea grupului USR.

De asemenea, preşedintele PMP a spus că nu este de acord cu astfel de manifestări, însă au avut loc din cauza angajaţilor de la securitate care nu şi-au făcut treaba şi nu ar trebui să fie afectată toată lumea pentru greşeala lor.

"Da, s-au cerut (sancţiuni pentru USR-n.r). Grupul PSD a cerut foarte clar ă se prezinte o situaţie cu privire la cei care le-au permis unor cetăţeni să vină aici. Nu ştiu ( ce sancţiuni-n.r), se va face un raport, se va prezenta, dar Parlamentul României nu este o unitate militară, cred că cei care au misiunea de a menţine ordinea aici trebuie să îşi facă datoria, în caz contrar ne întoarcem cu nişte zeci de ani înapoi.(...) Nu sunt adeptul unor forme de protest extreme. Parlamentul este pentru dezbateri politice şi pentru soluţii şi compromisuri politice. Dar îmi aduc aminte că în urmă cu câţiva ani de zile şi cei de la PSD aduceau oameni pe balcoane, îi încurajau să se manifeste violent, deci la un moment dat se întoarce înapoi roata", a precizat Tomac.

La finalul şedinţei BPR, Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, privind afirmaţiile lui Tomac, că nu se prevede tranformarea Parlamentului în unitate militară, ci doar "revenirea la normalitate".

"Cred că unul dintre membrii Parlamentului a venit şi a anunţat că se încearcă transformarea în unitate militară. Ei bine, vreau să vă spun că elementul de referinţă pe care unul dintre colegii noştri, domnul deputat Ciolacu (Marcel Ciolacu - n.r.), l-a propus pentru a se avea în vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului şi a regulilor pe care le aplicăm în Parlament este ceea ce se întâmplă la Parlamentul European. Nici mai mult, nici mai puţin. Dacă la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu există posibilitate de manifestare democratică pentru parlamentari, atunci nu ştiu ce să mai zic. Noi intenţionăm decât să revenim la normalitate şi să nu lăsăm în Parlament să degenereze în violenţe fizice, în agresiuni, aşa cum mi s-a întâmplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestanţilor care au fost aduşi şi chiar şi a celor care probabil unii dintre ei sunt astăzi cu camerele de luat vederi aici", a afirmat Tăriceanu, după Biroul permanent reunit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici