Tăriceanu: Comunitatea internaţională să refuze recunoaşterea aşa-zisului referendum din Crimeea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că este necesară o largă mobilizare din partea comunităţii internaţionale pentru a refuza recunoaşterea "aşa-zisului" scrutin din Crimeea.

303 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Comunitatea internaţională să refuze recunoaşterea aşa-zisului referendum din Crimeea

Calin Popescu Tariceanu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În primul rând, reafirm necesitatea afirmării fără echivoc a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. În al doilea rând, referitor la aşa-zisul referendum privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, consider că a fost o consultare ilegală şi neconstituţională a cetăţenilor din Crimeea, motiv pentru care o dezaprob în totalitate", afirmă Tăriceanu.

Potrivit acestuia, este necesară o largă mobilizare din partea comunităţii internaţionale pentru a refuza recunoaşterea acestui aşa-zis scrutin.

"În final, îmi exprim întreaga solidaritate cu opţiunile politice liber exprimate de poporul ucrainean în sensul de continuare a aspiraţiilor europene ale Ucrainei în finalizarea proceselor de asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană", a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România "consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia". "România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia", spune şeful statului, citat într-un comunicat al Preşedinţiei remis duminică seară.

Uniunea Europeană a condamnat în mod oficial, duminică, referendumul din Crimeea, catalogându-l drept "ilegal şi ilegitim", şi a anunţat că va adopta sancţiuni luni, potrivit AFP. La rândul său, Washingtonul "respinge" referendumul care a avut loc duminică în Crimeea, a anunţat Casa Albă.

Aproape 97% dintre votanţi au aprobat duminică alipirea acestei peninsule ucrainene la Federaţia Rusă, iar Crimeea şi-a proclamat independenţa luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici