Tăriceanu: Dacă PSD crede că turul II e mai potrivit pentru suspendare, lista rămâne deschisă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că nu îl interesează ce pierde susţinând în continuare suspendarea şefului statului şi că lista de semnături rămâne deschisă şi în situaţia în care PSD consideră că turul II al prezidenţialelor ar fi un moment mai potrivit pentru demers.

485 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Dacă PSD crede că turul II e mai potrivit pentru suspendare, lista rămâne deschisă

Calin Popescu Tariceanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Prezent, luni, la Ploieşti, la deschiderea anului şcolar în două colegii din oraş, preşedintele Senatului a afirmat că, după ce a constatat cum se poziţionează partidele politice în privinţa intenţiei sale privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, menţine deschisă lista cu semnături.

Tăriceanu a precizat că aşteaptă de la PSD să semneze această listă şi să spună dacă ar fi mai bun ca moment al referendumului pentru demitere al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

"Am deschis lista de semnături şi am văzut care sunt poziţionările pe scena politică. Există, pe de o parte, Alianţa Creştin Liberală, care s-a manifestat în mod clar împotrivă, împreună cu, evident, nici nu mă aşteptam să fie altfel, cunoscuta doamnă Udrea, susţinătoarea înfocată a preşedintelui. Acum se dovedeşte că şi domnul Iohannis îi calcă pe urme cu multă demnitate şi băţoşenie şi, de cealaltă parte, PSD-ul care alături de colegii mei din PLR şi-a manifestat fără echivoc atitudinea faţă de ceea ce înseamnă regimul politic al domnului Băsescu. Sigur că la PSD în momentul de faţă, din câte am înţeles, urmează să facă o discuţie, o analiză, au o serie de considerente de ordin tactic, se gândesc unii dacă ar fi bine, dacă e momentul potrivit, dacă merită pe ultima perioadă de mandat, dacă nu cumva lucrul acesta i-ar servi cui Băsescu. Sunt o serie de considerente pe care le-am avut şi eu în vedere când am decis suspendarea, însă eu am plecat de la principii şi nu de la considerente de ordin politic. Eu cred că într-un astfel de demers nu fac calculul ce câştig şi ce pierd. Aşa cum am arătat şi în trecut, nu mă interesează ceea ce pierd, cred că trebuie făcut ceea ce este corect iar în cazul de faţă principiul respectării Constituţiei şi a legilor cred că trebuie pus mai presus de orice alt considerent politic. Prin urmare lista de semnături rămâne deschisă şi dacă colegii de la PSD consideră că altul ar fi mai potrivit ca moment al suspendării, nu turul unu, poate turul doi sau în sfârşit, lista rămâne deschisă şi aştept cu toată bucuria să-şi pună semnăturile să putem demara procedura de suspendare", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că, din punctul său de vedere, considerentele pe care le-a făcut publice şi care ar susţine ideea suspendării preşedintelui Traian Băsescu "sunt destul de solide pentru a-i convinge" pe cei de la PSD să susţină acest demers.

"Putem să avem abordări diferite. Unii au considerat că acest demers ar fi ca urmare a unei înţelegeri între Partidul Liberal Reformator şi PSD. Iată că se dovedeşte că de aşa ceva nu poate fi vorba, avem abordări diferite în această privinţă şi sigur că eu îmi păstrez considerentele şi analiza pe care am făcut-o", a mai spus Tăriceanu.

Întrebat cum răspunde afirmaţiei făcute de Klaus Iohannis săptămâna trecută la Ploieşti, conform căreia propunerea privind suspendarea este un "exerciţiu de imagine", Călin Popescu Tăriceanu a spus că principiul de la care a pornit în acest demers este acela să respectarea legii nu este facultativă.

"Domnul Iohannis caută şi găseşte nişte explicaţii extrem de subţiri. Eu am vorbit de principii şi rămân ancorat cu aceste elemente. Deci principiul fundamental de la care eu am plecat şi pe care i-l transmit domnului Iohannis în calitate de candidat la Preşedinţie este că pentru preşedintele României respectarea legilor şi a Legii supreme, a Constituţiei, nu este facultativă, nu este facultativă în ultimele trei luni de mandat sau două luni, nu este facultativă în perioada electorală, ea este o obligaţie permanentă. Aşa încât rămâne dânsul să explice care ar fi exerciţiul de imagine când eu vorbesc de principii. Domnia sa intenţionează cumva ca în anumite perioade în care îşi exercită funcţia de primar să pună legea între paranteze? Să ne spună, pentru că ar fi interesant, că în felul acesta putem face o paralelă cum ar fi dacă ar ajunge şi preşedinte. Probabil că ar proceda la fel", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu anunţa, recent, că a început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Cameră, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Calendarul propus de Tăriceanu menţiona, iniţiatl, votarea în plen a suspendării preşedintelui în 23 septembrie şi referendum de demitere simultan cu primul tur al prezidenţialelor, în 2 noiembrie. Ulterior, el a menţionat că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu ar trebui votată cel mai devreme în 3 octombrie pentru ca referendumul de demitere să fie organizat în 2 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu înţelege de ce PSD ar susţine iniţiativa de suspendare din funcţie a şefului statului, el întrebându-se retoric dacă prin suspendare PSD nu ar face altceva decât să-l ajute pe Băsescu să "zburde liber pe câmpiile patriei" în campanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici