Tăriceanu, despre prezidenţiale: Nu exclud candidatura. Antonescu a fost validat, nu ales candidat

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seară, că nu exclude posibilitatea de a se înscrie într-o cursă pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale, precizând că în cadrul Congresului PNL Crin Antonescu a fost validat ca propunere de candidat şi nu ales de către delegaţi.

1114 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre prezidenţiale: Nu exclud candidatura. Antonescu a fost validat, nu ales candidat

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Tăriceanu a fost întrebat, într-o emisiune la RTV, dacă va intra într-o eventuală luptă pentru desemnarea drept candidat pentru alegerile prezidenţiale.

"Eu consider că este mult prea timpuriu ca astăzi să iau o astfel de decizie, o astfel de posibilitate nu o exclud, dar eu consider că o astfel de decizie trebuie luată în anul 2014 şi când va veni momentul dacă mă voi hotărî...", a susţinut Tăriceanu.

Senatorul PNL a menţionat că validarea candidaturii lui Crin Antonescu realizată în Congres nu a fost o alegere a delegaţilor, ci o confirmare a unei propuneri.

"Un sistem de alegeri interne este cel mai democrat mod de a stabili un candidat (...) în loc să aleagă un congres, care a ales însă ca să fim foarte corecţi cu statutul şi cu procedurile ... Congresul nu a avut de ales, congresul nu a făcut decât să valideze o candidatură care era propusă de Biroul Politic şi de Delegaţia Permanentă. Ca procedură, nu s-a încălcat Statutul, dar nu s-a făcut o alegere în adevăratul sens al cuvântului, a fost o confirmare pe care Congresul a dat-o şi sigur că aceasta consider că era necesar", a afirmat fostul lider al PNL.

Tăriceanu a precizat că înţelegerea în cadrul USL nu s-a făcut pe numele candidaţilor la funcţia de prim-ministru sau şef al statului, ci pe formaţiunea care va face propunerea.

"Dacă în locul domnului Antonescu era domnul Georgescu, Vasilescu sau ... acela era candidatul respectiv. Nu este o înţelegere personală, este o înţelegere între partide, care au convenit că aceste poziţii revin partidelor respective, sigur, care îşi promovează persoana care consideră. Nu e o procedură în cruce, deci noi nu intervenim în alegerea făcută de PSD, după cum şi reciproc", a afirmat fostul premier.

Totodată, Tăriceanu a menţionat că nu poate răspunde la întrebarea dacă Antonescu ar fi un bun preşedinte al României deoarece perioada petrecută de acesta la Cotreoceni ca preşedinte interimar a fost o perioadă prea scurtă pentru a face o evaluare.

"Dacă în urma alegerilor primare Crin Antonescu va fi confirmat drept candidat la alegerile prezidenţiale, nu voi avea nicio problemă să-l susţin în campanie pentru Preşedinţie", a mai spus fostul lider al PNL.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a propus ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţie să se facă printr-un scrutin intern, aşa cum se întâmplă în alte ţări, menţionând că cel desemnat va trebui să aibă şansele cele mai mari de a obţine mandatul prezidenţial. "Propunerea mea e ca în PNL desemnarea candidatului (la Preşedinţie, n.r.) să se facă printr-un scrutin intern", a spus Tăriceanu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Tăriceanu a apreciat că în organizarea alegerilor interne în PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare cel mai devreme în martie 2014, precizând că această idee ar duce la modernizarea necesară partidului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici