Tăriceanu: Instituţiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe majorităţi şi guverne

Călin Popescu-Tăriceanu declară că Victor Ponta se bucură în continuare de "întregul sprijin al liberalilor rămaşi fideli valorilor liberalismului şi votului popular masiv din 2012", opinând că "o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept".

605 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Instituţiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe majorităţi şi guverne

Tăriceanu: Instituţiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe majorităţi şi guverne (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Am constatat cu îngrijorare că, în ochii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primul-ministru al României, domnul Victor Ponta, a devenit suspect chiar în ziua în care noul PNL a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, fără speranţa rezonabilă ca aceasta să întrunească o majoritate în Parlament. Ca şi în vara anului 2012, instituţiile judiciare par să intervină din nou cu mijloace represive într-un proces politic democratic. Constat că această îngrijorare a fost împărtăşită de un număr din ce în ce mai mare de oameni politici, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile", susţine preşedintele PLR, într-o declaraţie de presă transmisă de formaţiunea politică.

Tăriceanu adaugă că "îngrijorarea s-a transformat în surprindere" atunci când preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Victor Ponta.

"Îngrijorarea s-a transformat în surprindere atunci când domnul Klaus Iohannis, preşedintele României, a cerut demisia şefului Guvernului. Ar fi potrivit ca domnul Iohannis să-şi amintească că în toamna anului trecut a cerut votul concetăţenilor săi în timp ce era trimis în judecată. Peste şase milioane de cetăţeni i-au acordat atunci prezumţia de nevinovăţie şi l-au ales ca preşedinte al României. S-ar cuveni ca domnul Iohannis să le imite exemplul şi să-i acorde domnului Ponta aceeaşi prezumţie. Altfel, mandatul său ar fi pus definitiv sub semnul partizanatului politic", continuă el.

Tăriceanu mai spune că "România este acum pe un drum bun: avem o creştere economică solidă, printre cele mai mari din Europa, avem o agendă de măsuri economice liberale, incluse în noul Cod Fiscal, cu efecte care se fac deja simţite pentru români". "Toate acestea au fost posibile şi pentru că am avut - pentru prima dată în mulţi ani - o coaliţie de guvernare care a putut să îşi facă datoria fără blocaje politice din partea Preşedintelui şi fără certuri politice permanente. În aceste zile, nu trebuie să ne întoarcem din nou la instabilitate politică, la guverne făcute pe genunchi cu aceeaşi oameni incompetenţi din cabinetele Boc", susţine el.

"Trebuie despărţite apele: instituţiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe nici majorităţi parlamentare şi nici guverne. În caz contrar, democraţia în România ar fi doar o lozincă şi ne-am întoarce la perioada de instabilitate politică şi conflicte, pe care am lăsat-o în urmă acum şase luni", menţionează liderul PLR.

Tăriceanu spune că prim-ministrul Victor Ponta "se bucură în continuare de întregul sprijin al liberalilor rămaşi fideli atât valorilor liberalismului, cât şi votului popular masiv din 2012".

"Considerăm că o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani. Democraţia nu ar mai fi atunci, în România, decât o formă fără fond. Datoria noastră în acest moment şi în faţa unor astfel de ameninţări este ca să apăram statul de drept, democraţia şi, mai ales, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", declară Călin Popescu-Tăriceanu.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită solicitarea în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmeşte raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei Ion Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici