Tăriceanu: Preşedintele e în permanentă campanie pentru a denigra ce nu e în zona sa de influenţă

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că preşedintele Băsescu se află într-o permanentă campanie politică prin care încearcă să denigreze tot ceea ce nu este în zona lui de influenţă, amintind că acesta susţinea în 2008 că e suficientă voinţa politică pentru majorarea salariilor profesorilor.

471 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Preşedintele e în permanentă campanie pentru a denigra ce nu e în zona sa de influenţă

Tăriceanu: Preşedintele e în permanentă campanie pentru a denigra ce nu e în zona sa de influenţă (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

”Preşedintele am impresia că se găseşte într-o permanentă, nu campanie electorală, ci campanie politică prin care încearcă să denigreze tot ceea ce nu este în zona lui de influenţă”, a declarat preşedintele Senatului, despre atacurile şefului statului la adresa sa pentru măsurile economice luate în perioada în care a fost premier.

Tăriceanu s-a referit la anul 2008 şi a spus că, deşi el s-a opus majorării salariilor profesorilor cu 50%, Traian Băsescu aprecia, la acea dată, că este suficientă voinţa politică pentru a aplica această măsură.

”Haideţi să ne amintim, că lumea cred că nu are memorie atât de scurtă. Vă aduceţi aminte că atunci a fost o presiune enormă pe subiectul majorării salariilor profesorilor şi, cu toate că ne apropiam de campania electorală sau eram la limită, am avut curajul să spun că o astfel de majorare nu este posibilă. Sigur, un lucru nepopular, dar necesar. Mi-am asumat aceste riscuri şi rezultatul pe care l-am obţinut în alegeri probabil că a fost influenţat şi de această decizie pe care am luat-o, PNL neobţinând atunci decât practic 20%”, a arătat Tăriceanu.

El a continuat: ”În acelaşi timp, vă reamintesc ce spunea preşedintele în acel moment, că este suficient să existe voinţă politică, ca salariile să fie majorate la 50%. (...) În vara anului 2010, se petrecuseră alegerile prezidenţiale, domnul preşedinte fusese ales preşedinte, şi ce s-a întâmplat? Nicio majorare a salariilor pe care preşedintele o promisese, ci o micşorare cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cam asta este istoria cu domnul Băsescu. Restul cred că mă scuteşte de comentarii”.

Despre prestaţia premierului Victor Ponta şi a ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, la consultările de luni cu preşedintele Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să precizeze că a vorbit cu premierul, şi măsurile de natură fiscală, economică sunt apanajul exclusiv al Guvernului.

”Guvernul, în momentul în care consideră că are marja de manevră necesară pentru a opera o reducere de fiscalitate, trebuie să fie aplaudat pentru acest lucru, şi nu criticat. Cumva, preşedintele, haideţi să ne aimaginăm, ar fi trebuit să comenteze o majorare de impozite a Guvernului Ponta, ce credeţi că ar fi spus? Ar fi fost împotrivă, bănuiesc. Deci, la preşedinte nu este o problemă economică pe care o are cu aceste măsuri, ci are o problemă politică”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, luni, premierului Victor Ponta, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, că face o mare eroare prin reducerea CAS, premierul replicându-i că ţara se va descurca şi după noiembrie, că nu e nimeni de neînlocuit şi să nu îşi facă griji.

La finalul discuţiilor la care a participat şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, preşedintele a spus: "Vai, vai. Bine. Eu nu am înţeles, nimic, domnule prim-ministru, dumneavoastră aţi înţeles mai mult decât mine?".

Premierul Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui: "Domnule preşedinte, dacă vă face plăcere să discutaţi probleme generale, teoretice, de economie, cu doamna minstru, sunt convins că vă stă la dispoziţie. Problema este următoarea, aşa funcţiuonează o ţară democratică, Guvernul propune, Parlamentul votează, dumneavoastră, dacă vreţi, promulgaţi, dacă nu, o retrimiteţi. Restul, cu tot respectul, eu nu am încredere în gândirea dumneavoastră economică, că am trăit-o. Ea era în America. Eu am trăit şi creşterea TVA-ului şi toate celelalte. Sunt gândiri, şcoli diferite, deocamdată noi avem creştere economică, avem, locuri de muncă, vrem să mergem înainte".

Preşedintele Traian Băsescu i-a atras atenţia premierului privitor la creşterea economică, arătând că aceasta nu i se datorează, ci măsurilor din 2010.

"Eu am văzut un premier la fel de iresponsabil, Tăriceanu, care pentru alegeri a făcut ce a făcut şi a suportat guvernul Boc costul utilizării banilor publici pentru campanie. Părerea mea este că faceţi o erore şi aveţi riscul ca după alegerile din noiembrie să nu mai vină cineva care să corecteze lucrurile, pentru că pur şi simplu nu ar avea curaj", a arătat Băsescu.

El a continuat: "Riscaţi să rămâneţi cu nişte dezechilibre foarte mari, scoateţi din nou ţara de pe traseul ei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici