Meleşcanu, explicaţii privind mutarea ambasadei din Israel: Am chemat la discuţii şi instituţia prezidenţială/ Regret că aprobarea memorandumului a făcut obiectul unor poziţii contradictorii. Lucrăm la un turneu al doamnei Dăncilă în ţările arabe

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a explicat, în Comisia de Politică Externă, situaţia memorandumului privind mutarea ambasadei din Israel, susţinând că a invitat, după aprobarea memorandumului, şi Administraţia Prezidenţială la consultări, dar instituţia a preferat îi să amâne.

1131 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu, explicaţii privind mutarea ambasadei din Israel: Am chemat la discuţii şi instituţia prezidenţială/ Regret că aprobarea memorandumului a făcut obiectul unor poziţii contradictorii. Lucrăm la un turneu al doamnei Dăncilă în ţările arabe

Teodor Meleşcanu, explicaţii privind mutarea ambasadei din Israel: Am chemat la discuţii şi instituţia prezidenţială/ Regret că aprobarea memorandumului a făcut obiectul unor poziţii contradictorii

“Urmare apobării a acestui memorandum, am avut o primă întâlnire ministerială cu mai multe segmente ale Guvernului şi ale Administraţiei române. Am avut o întâlnire cu ministrul Apărării, cu ministrul de Interne, cu SRI şi cu SIE, în care i-am rugat foarte deschis să ne prezinte care sunt avantajele unei asemenea soluţii, care sunt vulnerabilităţile”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Acesta a mai spus că la discuţii a fost invitată şi instituţia Administraţiei Prezidenţială, dar aceasta a preferat să mai aştepte.

“Am invitat şi instituţia prezidenţială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material care să poată fi prezentat la nivelul preşedintelui",a mai spus Meleşcanu.

Întrebat de Victor Ponta daca va fi afectată candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU în 2019 de anunţul privind intenţia de a muta ambasada la Ierusalim., Meleşcanu a răspuns: ”În legătură cu candidatura noastră la Consiliul de Securitate este unul dintre elementele de analiză. Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe şi musulmane cu care avem încheiate înţelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate. Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcţier sau alta”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Ministrul Afacerilor Externe este audiat miercuri în şedinţa Comisiei de Externe a Senatului, la invitaţia liberalilor, pentru a oferi explicaţii despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Liberalii vor să afle cine îşi asumă Memorandumul adoptat de Executiv privind relocarea ambasadei României din Israel.

Meleşcanu: Regret că aprobarea memorandumului a făcut obiectul unor poziţii contradictorii

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, că regretă ”foarte mult” că, la nivel public de comunicare, mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a făcut obiectul unor poziţii contradictorii.

”Regret foarte mult că la nivel public de comunicare această temă a făcut obiectul unor poziţii contradictorii. Tocmai de aceea, pentru memorandumul de lansare a analizei am cerut să fie clasificat la confidenţial tocmai pentru a evita o dezbatere pro şi contra, care nu se baza pe nimic decât pe nişte opţiuni personale”, a decla

El a mai spus că memorandum confidenţial înseamnă că nu include informaţii cu caracter public.

”L-am trimis şi preşedintelui României... Dar pentru public (este - n.r.)”, a adăugat ministrul de Externe.

El a mai spus că l-a trimis şefului statului pe 24 aprilie, după ce a fost aprobat în Guvern.

Întrebat dacă este de părere că anunţul lui Liviu Dragnea potrivit mutarea ambasadei a fost o eroare, Meleşcanu a spus: “Politicienii nu fac erori atunci când fac declaraţii. Ei doresc să comunice cu electoratul şi bineînţeles că, dacă dânsul a considerat să comunice cu cetăţenii, a făcut asta”.

Meleşcanu: Lucrăm la un turneu al doamnei prim-ministru în ţările arabe

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, în timpul audierilor din Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, în contextul analizei privind intenţia mutării ambasadei României din Israel, că ”lucrează” la un turneu al premierului Viorica Dăncilă în ţările arabe.

”Avem o vizită agreată a regelui Iordaniei în România şi lucrăm la un turneu al doamnei prim-ministru”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

El a precizat că turneul va cuprinde următoarele ţări: Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite, posibil Kuweit şi Oman.

El a mai spus că preocuparea Executivului pentru dezvoltarea relaţiilor cu lumea arabă este una dintre priorităţile programului de guvernare.

”Din acest punct de vede vă spun că am reuşit un lucru: organizarea unei comisii mixte cu Emiratele Arabe Unite, ocazie pe care am folosit-o pentru a organiza o întâlnire cu oamenii de afaceri din Emiratele Arabe şi cei din România, care s-a soldat cu câteva înţelegeri foarte interesante. Am vizitat patru ţări arabe - Algeria, Tunisia, Maroc şi Libia. (...) avem intenţia, am discutat cu autorităţile palestiniene, pentru organizarea unei comisii mixte la Bucureşti în acest an sau anul viitor şi sperăm să ne putem concentra pe câteva proiecte”, a adăugat ministrul de Externe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici