UDMR a susţinut, la întâlnirea cu preşedintele, să nu fie reduse pensiile mici

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marţi, după întâlnirea cu şeful statului, că parlamentarii Uniunii au susţinut ca pensiile mici să nu fie reduse, deşi a admis că datele din scrisoarea de intenţie către FMI nu pot fi modificate.

15 afișări
Imaginea articolului UDMR a susţinut, la întâlnirea cu preşedintele, să nu fie reduse pensiile mici

UDMR a susţinut, la întâlnirea cu preşedintele, să nu fie reduse pensiile mici (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Astăzi, în dialogul cu domnul preşedinte Băsescu, am susţinut, ca şi propunere, să găsim o soluţie pentru pensiile minime, respectiv pentru pensiile mici", a spus liderul Uniunii.

Întrebat dacă în cadrul discuţiilor au fost convenite modificări ale scrisorii de intenţie către FMI, Marko a răspuns negativ.

"În ceea ce priveşte cifrele, am fost de acord că acestea nu pot fi modificate, şi anume reduceri în cadrul cheltuielilor salariale cu 25%, în cazul pensiilor cu 15%. Dar, în interiorul acestor cifre, noi am fost de părere că, în cazul pensiilor, am putea găsi soluţii prin care pensiile mici să nu fie scăzute", a spus preşedintele UDMR.

"Concluzia a fost că în Guvern să încercăm să găsim o soluţie concretă. Deci, nu domnul preşedinte va trebui să ne ofere o soluţie", a adăugat Marko.

Întrebat despre reacţia pe care a avut-o şeful statului la propunerea UDMR, Marko Bela a răspuns că reacţia acestuia "a fost în privinţa celor două cifre, şi anume că 15% şi 25% trebuie menţinute", altfel nu se va reuşi un echilibru bugetar.

"Noi vom duce mai departe această propunere către Guvern şi sper, în continuare, să reuşim o anumită soluţie", a afirmat Marko Bela.

Preşedintele UDMR a spus că scrisoarea de intenţie va conţine cele două cifre anunţate anterior, dar că în interiorul acestor cifre sunt posibile soluţii pentru pensiile mici.

El a spus că a propus ca pensiile mici să nu scadă sau să scadă cu mai puţin, pensiile mari să scadă cu un procent mai mare, pentru a-i proteja pe cei care ar ajunge într-o situaţie insuportabilă.

Pe de altă parte, Marko a spus că în cadrul discuţiilor au fost discutate şi alte măsuri posibile sau necesare de reformă.

El a spus că toţi sunt de acord că trebuie să existe un echilibru bugetar şi, în acest scop, trebuie să fie luate nişte măsuri restrictive şi că totuşi trebuie să fie aplicate anumite soluţii de protecţie socială.

"Se conturează o soluţie. Nu vă pot promite. Nu pot garanta acest lucru. Nu depinde numai de noi, depinde dacă, într-adevăr, specialiştii, finanţiştii vor fi de acor cu anumite soluţii, dar se conturează", a subliniat preşedintele UDMR.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, marţi, după întâlnirea şefului statului cu parlamentarii PDL, că nu s-a pus niciun moment în discuţie de a nu reduce cu 15% pensiile mai mici de 1.000 de lei.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi, parlamentarilor PDL, că nu se poate renunţa la diminuarea cu 15% a pensiilor mici, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la discuţii.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, marţi, după discuţiile preşedintelui Traian Băsescu cu grupurile parlamentare ale PDL, că nu poate să aibă loc o reducere diferenţiată a pensiilor, deoarece aceasta ar presupune modificarea punctului de pensie.

Întrebat dacă se ia în calcul ca pensiile care nu depăşesc 1.000 de lei să nu fie modificate, Vlădescu a răspuns: "Nu se modifică în acest sens, pentru că trebuie modificat punctul de pensie. Nu se poate acorda o scădere diferenţiată".

Atât UDMR, cât şi UNPR au anunţat că la discuţiile de marţi cu şeful statului vor susţine ca pensiile mici să nu fie reduse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici