UDMR: Wilfried Martens a fost un susţinător devotat al maghiarimii transilvănene

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, joi, în numele Uniunii, condoleanţe familiei liderului PPE, Wilfried Martens, care a decedat, considerând că acesta a fost unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai UDMR, "un susţinător devotat al maghiarimii transilvănene".

117 afișări
Imaginea articolului UDMR: Wilfried Martens a fost un susţinător devotat al maghiarimii transilvănene

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichituş/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al UDMR semnat de Kelemen Hunor şi transmis joi, Uniunea a luat la cunoştinţă, "cutremurată şi îndurerată", despre moartea lui Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European.

"UDMR a luat la cunoştinţă, cutremurată şi îndurerată, de moartea lui Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European. Wilfried Martens a fost unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai UDMR, un bun cunoscător al eforturilor noastre legislative, un susţinător devotat al maghiarimii transilvănene. Wilfried Martens, personalitate marcantă a politicii europene, a jucat un rol decisiv în dezvoltarea statului belgian şi a luat parte la toate momentele cruciale ale formării Uniunii Europene. În numele conducerii UDMR, exprim sincere condoleanţe familiei îndoliate, prietenilor săi şi tuturor celor care l-au respectat", afirmă Kelemen.

El subliniază că Martens a fost, în calitate de preşedinte al PPE, "un politician devotat minorităţilor naţionale, care s-a manifestat faţă de acestea în numeroase rânduri şi a luat poziţie în favoarea lor şi le-a asigurat de sprijinul său".

"În timpul preşedinţiei sale, în programul Partidului Popular European a apărut, pentru prima oară, un capitol dedicat apărării minorităţilor, capitol care se pronunţă în favoarea adoptării unui cadru de reglementare pentru apărarea minorităţilor în Uniunea Europeană. Devotamentul său faţă de comunitatea maghiară din Transilvania rămâne exemplar pentru noi toţi", a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a menţionat că Martens a fost prim-ministru al Belgiei timp de 12 ani, între 1979 şi 1992, cu o întrerupere de doar opt luni şi că "în acei ani sistemul federal belgian s-a consolidat, regiunii flamande, celei valone şi regiunii Bruxelles fiindu-le transferate importante prerogative legale" .

"În acei ani, sistemul federal belgian s-a consolidat, regiunii flamande, celei valone şi regiunii Bruxelles fiindu-le transferate importante prerogative legale. (...) În 1990, a devenit preşedintele Partidului Popular European, funcţie pe care a păstrat-o până la moarte. Sub preşedinţia sa, familia partidelor democrat-creştine s-a lărgit în mod constant, devenind - şi rămânând – cea mai mare formaţiune politică de pe scena politică europeană. La congresul PPE, desfăşurat anul trecut la Bucureşti, a fost reales preşedinte al formaţiunii. Acum câteva zile, din cauza deteriorării stării sale de sănătate, l-a însărcinat cu conducerea curentă a partidului pe Joseph Daul, preşedintele grupului PPE din PE", a mai arătat Kelemen.

Fostul premier belgian şi preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 77 de ani. Anunţul a fost făcut de partidul democrat-creştin flamand CD&V şi confirmat de PPE şi Parlamentul European.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici