Udrea: DNA a dispus control judiciar pe cauţiune-record de 5 milioane de lei, deşi mi-au sechestrat toate bunurile. Este o vânătoare - FOTO

Elena Udrea a declarat, vineri seară, la ieşirea de la DNA, că în noul său dosar procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune, stabilind o cauţiune record în România, de 5 milioane de lei, în condiţiile în care acelaşi parchet i-a sechestrat toate bunurile.

6961 afișări
Imaginea articolului Udrea: DNA a dispus control judiciar pe cauţiune-record de 5 milioane de lei, deşi mi-au sechestrat toate bunurile. Este o vânătoare - FOTO

Elena Udrea, la DNA (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Elena Udrea a ajuns la DNA, vineri, înainte de ora 14.00, pentru a da declaraţii în noul dosar în care este acuzată de fapte de corupţie.

La ieşirea din sediul direcţiei, în jurul orei 20.15, Elena Udrea a declarat că procurorii au dispus în cazul său măsura controlului judiciar pe cauţiune.

"Cauţiunea este record în România. Nu s-a mai întâmplat ca cineva să fie pus sub control judiciar pentru o cauţiune de 5 milioane de lei. În condiţiile în care DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile şi imobile. Cu condiţia să depun această cauţiune în termen de cinci zile, trei fiind de weekend. Spuneţi-mi dacă nu vi se pare că este o vânătoare a Elenei Udrea. Este fără precedent în România ce se întâmplă", le-a declarat Udrea jurnaliştilor, precizând că, dacă nu plăteşte, se va cere o măsură mai grea împotriva sa.

UPDATE 14:51 - Udrea: Nu m-a speriat niciodată gândul că stau la Arestul Capitalei; înţeleg că mi-au pregătit cameră

Elena Udrea a revenit la DNA, vineri, pentru a da declaraţii în noul dosar în care este acuzată de fapte de corupţie şi a arătat că a venit pregătită să dea o declaraţie, dar ţine să menţioneze că nu consideră normală respingerea cererii ei de recuzare a procurorului care instrumentează dosarul său, decizie care a fost dată tot de un procuror DNA.

Udrea a mai arătat că toţi procurorii din DNA analizează cererile ei, între care şi recuzarea, "în considerarea şefei instituţiei". "Deci n-am nicio şansă, deci dau declaraţie în faţa procurorului", a adăugat Udrea.

Întrebată cum comentează faptul că Alina Gorghiu a putut intra pe o uşă laterală la DNA, atunci când a fost audiată, în calitate de martor, într-un dosar, Udrea a spus că există o discriminare din acest punct de vedere, unii fiind "executaţi public, scoşi prin faţă, cu cătuşe".

"Ştiu de la dumneavoastră, din presă, dumneavoastră aţi scris la acea vreme, şi cei care au avut curaj să scrie au arătat că Gorghiu a intrat pe uşa laterală, nu pe aici, pe unde filmaţi dumneavoastră, cu cătuşele, pe cei care trebuie filmaţi cu cătuşe. Există o discriminare, unii sunt executaţi public, scoşi prin faţă aici, cu cătuşe, filmaţi. Dacă daţi pe internet imagini cu Elena Udrea, cele mai multe poze sunt cu mine cu cătuşe. Odată ce te-a filmat şi te-a dat presa încontinuu, sute de zile, la televizor, cu cătuşe la mâini, cel puţin în faţa opiniei publice, dar şi în faţa magistraţilor, nu mai poţi să ai o şansă să-şi dovedeşti nevinovăţia, pentru că te judecă automat după imaginile pe care le-au văzut. Deci, oamenii oricum te condamnă, te judecă, iar judecătorii sunt şi ei tot oameni şi sunt influenţaţi de dezbaterile publice", a mai declarat Udrea.

Întrebată dacă se teme că ar putea reveni pentru o noapte în Arestul Poliţiei Capitalei, Udrea a spus: "Dar m-a speriat vreodată gândul? Înţeleg că îmi pregătiseră şi o cameră la arest. A fost la fel şi data trecută, atunci când am ajuns în cameră, colegele de cameră mi-au spus că de o săptămână se lucra la camera respectivă. Deci, toată lumea ştia că voi fi arestată, numai eu credeam că mai am o şansă să mă opun unei arestări care era deja demult decisă".

Elena Udrea a mai spus, întrebată în legătură cu faptul că Bogdan Buzăianu ar fi luat masa cu procurori DNA şi DIICOT, pe Coasta de Azur, că informaţiile pe care le are provin din spusele "unui apropiat al lui Buzăianu".

"Cineva din anturaj, foarte apropiat al domnului Buzăianu, a povestit - şi cu siguranţă lucrurile astea se vor putea demonstra - că la masa domnului Buzăianu, pe Coasta de Azur, cu ani în urmă, veneau şi îşi petreceau vacanţele, şi stăteau, deci, cu dânsul la masă procurori din România ... Vom vedea, pe măsură ce lucrurile vor evolua", a precizat Udrea.

UPDATE 12:25 - Cererea Elenei Udrea de recuzare a procurorului din noul său dosar, respinsă

Cererea Elenei Udrea de recuzare a procurorului care instrumentează noul său dosar a fost respinsă, fostul ministru al Dezvoltării Regionale urmând să revină, vineri după-amiază, la DNA pentru a da declaraţii în cazul acuzaţiilor de luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

După respingerea cererii, dosarul în care Camera Deputaţilor a avizat urmărirea penală şi reţinerea Elenei Udrea va rămâne în continuare la procurorul Mihaela Moraru, potrivit unor surse judiciare.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului urmează să revină, la ora 14.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a da declaraţii în noul dosar, în care este suspectată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

UPDATE 11:00 - Udrea: Am depus cerere de recuzare, nu am încredere în procurorul de caz

Deputatul Elena Udrea a plecat de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după mai puţin de o oră şi a arătat că va reveni în jurul orei 14.00, pentru a afla soluţia la cererea sa de recuzare a procurorului.

Udrea a mai spus că, în funcţie de modul în care va fi soluţionată cererea sa, va da sau nu o declaraţie, vineri, la DNA.

"Nu cred că este surprinzător faptul că am depus o cerere de recuzare, pentru că am depus două sesizări la CSM legat de modul în care se derulează ancheta împotriva mea şi modul în care s-a derulat ancheta şi în luna martie, când vorbeam de aceeaşi doamnă procuror. Deci, ca urmare, nu am încredere în corectitudinea şi imparţialitatea dânsei şi, ca urmare, am recuzat-o", a declarat Udrea.

Întrebată dacă încearcă să tragă de timp prin această cerere de recuzare a procurorului de caz, Udrea a spus: "În niciun caz, se poate desemna un alt procuror şi în câteva ore voi putea da şi declaraţie. Nu am niciun interes să trag de timp. Azi , la 14.00, revin".

Procurorul care instrumentează noul dosar al fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea este Mihaela Moraru.

La intrarea în sediul DNA, unde a ajuns în jurul orei 10.00, Elena Udrea a spus că a venit să dea declaraţii în faţa procurorilor, precizând că putea să fie evitat "tot circul acesta" dacă era citată mai demult de anchetatori, în noul dosar, în care este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Întrebată dacă este pregătită să iasă din nou în cătuşe de la DNA, după ce Camera Deputaţilor a dat aviz pentru reţinerea sa de către procurori, Elena Udrea a spus că legea prevede că este ilegală punerea cătuşelor.

"Nu ştiu. Se mai practică cătuşele? Este ilegal, să ştiţi, scrie în lege. Este ilegal să pui cătuşe ... Doar dacă am de gând să fug sau să mă bat cu procurorii, sau ...", a adăugat Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a mai spus că va putea să dea mai multe date referitoare la anchetă după ce va sta de vorbă cu procurorii.

Întrebată dacă va face dezvăluiri în faţa anchetatorilor, Elena Udrea a spus: "Nu am promis niciodată dezvăluiri, am spus doar că ce am de spus o să spun. Poate că pentru presă o să fie dezvăluiri".

Procurorii au citat-o pe Elena Udrea să se prezinte vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile din noul dosar, care vizează vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Elena Udrea a fost chemată la DNA după ce plenul Camerei Deputaţilor a avizat cererea de începere a urmăririi penale a deputatul în noul dosar şi a încuviinţat reţinerea acesteia, însă nu şi arestarea preventivă.

Astfel, procurorii vor putea să îi aducă la cunoştinţă acuzaţiile, o vor putea reţine pentru 24 de ore, însă nu vor putea cere şi arestarea acesteia, putând lua măsura controlului judiciar.

Elena Udrea a declarat, după votul din Parlament în care s-a aprobat reţinerea, dar nu şi arestarea sa, că este strigător la cer, că ceea ce s-a întâmplat "este circ, şi nu justiţie", adăugând: "Au dat-o ca la rabini: una pentru procurori, una pentru Udrea".

DNA a cerut în 20 octombrie aviz de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, în noul dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici