Udrea: Dreapta fie desemnează un candidat unic la prezidenţiale, fie susţine un candidat în turul 2

Liderul PMP Elena Udrea afirmă, la RFI, că există două scenarii de unificare a dreptei în perspectiva prezidenţialelor:desemnarea unui singur candidat sau susţinerea de către toate partidele a candidatului din turul 2, ea precizând:"Suntem gata să susţinem şi un candidat PNL, în special în turul 2".

425 afișări
Imaginea articolului Udrea: Dreapta fie desemnează un candidat unic la prezidenţiale, fie susţine un candidat în turul 2

Udrea: Dreapta fie desemnează un candidat unic la prezidenţiale, fie susţine un candidat în turul 2 (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Noi suntem gata să susţinem şi un candidat PNL, în special în turul doi. Deci cel mai probabil, susţinerea aceasta ar fi posibilă în turul doi, în situaţia în care candidatul PNL ar intra în turul doi. Speranţa noastră este - şi e bazată pe analizele sociologice pe care le avem - speranţa noastră este că va intra un candidat care face parte dintr-un partid aparţinând de popularii europeni", a declarat, pentru RFI, deputatul PMP Elena Udrea.

"Sunt două variante de unificare (a dreptei - n.r.) în ideea alegerilor prezidenţiale: fie toate partidele înainte de turul unu desemnează un singur candidat, inclusiv PNL, cel mai puţin probabil scenariu sau scenariul în care celelalte partide care ţin de popularii europeni, dar în acelaşi timp sunt partide care s-au născut cumva sub patronajul lui Traian Băsescu desemnează un singur candidat şi aici vorbesc de Mişcarea Populară, PDL, Forţa Civică, desemnează un singur candidat; în turul unu avem un candidat de la PNL şi un candidat al acestor partide, iar în turul doi va fi susţinut de toate partidele candidatul care intră în turul doi, deci dacă intră candidatul nostru, inclusiv de PNL", a mai spus Udrea.

Întrebată care ar fi candidaţii dreptei la prezidenţiale, deputatul PMP a subliniat că sunt "două variante clare", Cătălin Predoiu şi Mihai-Răzvan Ungureanu, dar se pot discuta şi alte propuneri, inclusiv din afara partidelor "în aşa fel încât să-l trimitem în competiţie pe cel mai puternic".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 5 mai, că este "absolut de acord" cu ideea avansată de Crin Antonescu privind o coaliţie anti-PSD, care să blocheze accesul social-democraţilor la funcţia prezidenţială.

Şeful statului a subliniat că ar vrea să-i vadă pe şefii celor 4-5 partide de dreapta că propun un singur candidat, întrucâr timpul "va intra pe numărătoare inversă de a doua zi după europarlamentare". "Ponta este deja în campanie, eventualul candidat al dreptei are un handicap că va intra din iulie, măcar să fie unul susţinut de toţi. Este esenţial ce a spus Crin Antonescu (...) nu are importanţă ce program avem ci să fim hotărâţi să blocăm accesul PSD la funcţia prezidenţială (...) Să fie o simplă alianţă anti-PSD, să blocheze ajungerea la toate pârghiile puterii a PSD, a lui Victor Ponta", a spus Traian Băsescu la B1 TV.

Acesta a mai spus că ar fi "ideal" să existe un singur partid de dreapta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 12 mai, la Adevărul Live, că dacă partidele de dreapta nu dau un candidat unic începând cu luna iulie, care să se lupte cu Victor Ponta la prezidenţiale, nu au nicio şansă, în condiţiile în care premierul "a furat deja startul".

"Trebuie adunată orice resursă. Nu vreau să o fac eu pe book-erul de alianţe, dar, dacă vreţi o recomandare de consultant: dacă nu fac candidat unic în iulie, nu au nicio şansă, pentru că vedeţi că Ponta a furat deja startul campaniei", a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a arătat că "electoratele" acestor partide sunt prea multe şi nu vor reacţiona la fel de rapid cum cred politicienii, astfel că unii nu se vor duce la vot.

"Trebuie construit acel candidat care să se bată cu Ponta din luna iulie, trebuie muncit zi de zi", a mai afirmat Băsescu. Despre o alianţă PDL-PNL după europarlamentare, preşedintele a spus: "Foarte bine, să o facă, eu oricum după ce termin mandatul vreau să asist, să fiu consultantul acestui partid, PMP, care vreau să ajungă la 30%", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici