Udrea: Opozanţii Legii Capitalei au intrat în rolul de "baroni de Bucureşti", s-au dedulcit la bani

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, susţine, într-o postare pe blogul personal, că aceia care se opun proiectului Legii Capitalei o fac "pentru că şi-au intrat în rolul de «baroni de Bucureşti», care au propriile lor «curţi» şi cred că nimic nu-i mai poate mişca din loc".

Share pe Facebook 39 afişări

Udrea: Opozanţii Legii Capitalei au intrat în rolul de "baroni de Bucureşti", s-au dedulcit la bani (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Cei care se opun acestui proiect o fac pentru că şi-au intrat în rolul de «baroni de Bucureşti», care au propriile lor «curţi» şi cred că nimic nu-i mai poate mişca din loc. Sunt oameni care s-au dedulcit la banii foarte mulţi pe care-i au pe mână. Spre exemplu, s-a ajuns în situaţia ca Sectorul 1 să aibă un buget de 1,8 miliarde de lei, în timp ce Sectorul 5 are doar 300 de milioane. Adică de 6 ori mai mult, în condiţiile în care populaţia Sectorului 1 este mai mică", potrivit preşedintelui PDL.

"Vocalul primar Chiliman uită să spună că are un buget cât al Primăriei Generale, după ce se scad subvenţiile acordate RADET şi RATB. E normal, deci, ca Andrei Chiliman, despre ale cărui tunuri a tot scris presa, să nu vrea să renunţe la postul său de acum. Exemplul tuturor capitalelor europene, fără excepţie, arată că Bucureştiul are nevoie de o reformă administrativă şi chiar politică. Nu putem păstra acest model ceauşist desăvârşit pe vremea lui Adrian Năstase: şase oraşe într-unul singur, fiecare cu aparatul său administrativ", susţine Elena Udrea pe blogul său.

Ea menţionează că, în 2004, cetăţenii Capitalei au votat Alianţa D.A. şi proiectul lui Traian Băsescu "tocmai pentru a repara greşelile făcute de Guvernul Năstase între 2000 şi 2004".

"În aceşti ani în care Traian Băsescu s-a aflat în opoziţie faţă de PSD, au existat 205 hotărâri ale Consiliului General şi alte multe Ordonanţe de Urgenţă cu scopul de a limita puterea de decizie a primarului general şi de a o transfera toată către primarii de sector. Mesajul explicit al campaniei electorale duse de PD şi PNL (A.D.A.) a fost revenirea la starea de dinainte de 2000", spune Elena Udrea.

"Din păcate, pentru că liberalii au obţinut în 2004 trei primari de sector, înţelegerea nu a mai fost respectată. Peste noapte, viceprimarul Ludovic Orban, preşedinte al PNL Bucureşti, a renunţat la acordul semnat înainte de alegeri şi, implicit, la ideea unei decizii unitare pentru întreaga Capitală", mai arată Udrea.

Potrivit liderului PDL Bucureşti, în prezent nu există aproape niciun nivel de conlucrare între primarii de sector sau între aceştia şi primarul general.

"Fiecare decide asupra propriei «feude». Primarii au puteri cvasidepline asupra sectoarelor, fără însă a avea în vedere imaginea de ansamblu. Legea Capitalei susţinută de PDL Bucureşti are rolul de a unifica decizia privitoare la dezvoltarea Bucureştiului la nivelul primarului general. În acest moment, deşi este al doilea om politic ca număr de voturi exprimate, atribuţiile acestuia sunt destul de limitate. Cred că nu mă poate bănui nimeni că susţin cauza lui Sorin Oprescu, cel mai prost primar pe care l-a avut Bucureştiul vreodată, dar adevărul este că această dezlânare administrativă provoacă deficienţe majore în funcţionarea oraşului", susţine Elena Udrea.

Totodată, Udrea afirmă că, având în vedere încrederea pe care o arată sondajele de opinie în PDL Bucureşti în acest moment, este absurd argumentul pregătirii terenului pentru alegerile de anul viitor.

"Pentru prima dată după mult timp, nu mai suntem în pole-position pentru fotoliul de primar general sau pentru majoritatea în CGMB. Mai mult decât atât, conform noii legi, putem să ne pierdem chiar şi cei doi primari de sector. Cu toate că ne asumăm un risc politic, lansăm acest proiect legislativ în dezbatere publică tocmai pentru că el este în folosul bucureşteanului", susţine Elena Udrea.

Ea apreciază că Legea Capitalei este un demers politic legitim şi util, care simplifică traseul deciziei administrativ-politice şi reduce birocraţia, care creează premisele unei strategii cu adevărat unitare de dezvoltare a Bucureştiului şi elimină baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare.

"Mai mult decât atât, prin propunerea ca membrii Consiliului General să fie aleşi uninominal, redă puterea bucureşteanului. Cred că toate acestea sunt argumente suficiente care să susţină nevoia unui nou act normativ. Sigur, proiectul nostru este perfectibil şi tocmai de aceea se află în dezbatere publică - pentru ca opoziţia sau societatea civilă să se pronunţe, să propună modificări şi să ajungem la o formulă finală mult mai bună. Iar în momentul în care dezbaterea se va încheia, nu avem decât să ne prezentăm cu toţii în faţa bucureştenilor şi să le cerem opinia. O astfel de decizie trebuie neapărat să fie luată ca urmare a unui vot. De aceea, propun referendum pentru adoptarea Legii Capitalei. Pentru că nu vreau să fie privit ca un act politic discreţionar şi pentru că bucureştenii merită să fie informaţi despre problemele reale ale Capitalei şi despre ce putem schimba în bine", conchide preşedintele PDL Bucureşti.

PDL Bucureşti a luat în discuţie, în şedinţa Biroului Permanent din 14 ianuarie, un proiect de lege a Capitalei, una dintre principalele prevederi fiind că primarii de sector vor fi aleşi de către consilierii generali din rândul acestora, nu de către cetăţeni prin vot direct, a relatat HotNews.ro.

Într-unul din articolele proiectului de lege se arată că "primarii sectoarelor municipiului Bucureşti sunt aleşi din rândul consilierilor generali în funcţie ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii calificate".

Potrivit sursei citate, puterile primarilor de sector ar urma să fie limitate, iar consiliile locale ale primăriilor de sector să fie desfiinţate. Prin acest proiect mai sunt propuse un buget unitar şi servicii publice unitare ale Capitalei.

Preşedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, pentru HotNews.ro, ca forma finală a propunerii legislative nu a fost încă stabilită, dar că partidul său intenţionează să adopte proiectul de lege în cursul acestui an, astfel încât noile reguli să se aplice la alegerile locale din 2012.

Liderul PNL Bucureşti Andrei Chiliman i-a cerut, marţi, primarului general Sorin Oprescu să iniţieze, în termen de o săptămână, procedurile de declanşare a unui referendum în Bucureşti pe tema alegerii primarilor de sector, acuzând PDL şi pe Elena Udrea că doresc să desfiinţeze alegerea primarilor.

Chiliman a acuzat PDL de faptul că, după "golăneala politicianistă" privind alegerea primarilor într-un singur tur, lansează un nou atac la adresa intereselor bucureştenilor, aruncând pe piaţă proiectul de lege prin care sunt desfiinţate de facto sectoarele Capitalei.

El a precizat că, prin acest proiect de lege avansat de PDL, atribuţiile şi banii bucureştenilor sunt trecute exclusiv în subordinea CGMB.

"Asistăm, aşadar, la debutul operaţiunii mafiote de transformare a Bucureştiului în feuda Elenei Udrea şi a grupării politico-financiare portocalii ale cărei interese le reprezintă preşedinta PDL Bucureşti", a spus Chiliman.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
UDREA ,
LEGEA CAPITALEI ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.