Un ministru al Guvernului Cioloş îl avertizează pe Ponta: Acest Guvern a greşit fiind prea elegant până acum. A venit vremea să vorbim

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, îl avertizează pe fostul premier Victor Ponta că Guvernul Cioloş nu va mai accepta acuzaţiile sale şi va vorbi despre incompetenţa care a marcat guvernarea sa.

1768 afișări
Imaginea articolului Un ministru al Guvernului Cioloş îl avertizează pe Ponta: Acest Guvern a greşit fiind prea elegant până acum. A venit vremea să vorbim

Un ministru al Guvernului Cioloş îl avertizează pe Ponta: Acest Guvern a greşit fiind prea elegant până acum. A venit vremea să vorbim

''Aţi început de curând o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini. Însă aţi depăşit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt 'jemenfişişti' – că ne doare în cot, pe româneşte –, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că 'acţionăm împotriva României'. Domnule Ponta, o să vă dau câteva exemple de 'jemenfişism' din timpul guvernării dumneavoastră, care vor rămâne în istorie'', afirmă Ghinea într-o scrisoare deschisă.

Ministrul îi reproşează lui Ponta că a păstrat mediul rural în dependenţă, că a blocat realizarea proiectului autostrăzii Piteşti - Sibiu, că a neglijat pregătirea absorbţiei.

''Guvernul dumneavoastră a atins culmea incompetenţei cu celebrul Plan Juncker, o competiţie deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe ţară, ci în funcţie de maturitatea proiectelor trimise.
Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puţin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovaţi această cifră. În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei şi transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, şi care pot atrage finanţare de la bănci şi alţi investitori. Urmează şi altele. Spuneţi că tehnocraţilor nu le pasă de ţară? Aceşti tehnocraţi vor lăsa în urmă proiecte pe care – sperăm, spre binele ţării – politicieni ca dumneavoastră nu le mai pot strica'', a argumentat Ghinea.

El îl aminteşte şi pe Sebastian Ghiţă.

''Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al ţării, să-l foloseşti în interesul personal, să încurci şi să umileşti cetăţenii punându-i pe drumuri de la o instituţie a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloş ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente şi scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: 'Ghiţă' '', mai spune ministrul Fondurilor Europene.

El mai precizează că fiind la început de exerciţiu bugetar european, rata de absorbţie este nerelevantă, fiind sub 1% în ţări campioane precum Polonia şi Cehia, iar trei state din UE au zero absorbţie, dar România nu este printre ele.

''Domnule Ponta, când eraţi în Opoziţie, în 2011, m-aţi invitat la prânz. Voiaţi să aflaţi cum vede un lider al societăţii civile reforma statului român. A fost o discuţie agreabilă. V-am lăsat atunci un document scris cu câteva idei, din care se creionau direcţii de reformă. V-am spus că doar prin reformă şi seriozitate puteţi rămâne în istorie. M-am înşelat: puteţi rămâne şi altfel, dar din cu totul alte motive. Acest Guvern, din care fac parte, a greşit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuţi la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Şi nu în şoaptă'', este mesajul lui Ghinea pentru Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici